وکیل اداره کار > پرسش و پاسخ حقوقی > اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی
اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی
اولین و مهمترین قدم جهت شکایت از کارفرما، موضوع اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی میباشد. برایناساس ماده2 از قانون کار کارگر را تعریفمیکند؛ و بیانمیدارد:
“کارگر از لحاظ این قانون کسی است که بههرعنوان در مقابل دریافت حقالسعی اعماز مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار میکند.”
در ماده3 آن قانون به تعریف کارفرما پرداختهاست:
“کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او درمقابل دریافت حقالسعی کارمیکند. مدیران و مسئولان و بهطورعموم کلیه کسانی که عهدهدار اداره کارگاه هستند؛ نماینده کارفرما محسوبمیشوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است؛ که نمایندگان مذکور در قبال کارگر بهعهدهمیگیرند. درصورتیکه نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدی بنماید؛ و کارفرما آنرا نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است.”
احراز رابطه کارگری کارفرمایی
بنابراین برای هرگونه اقدام کارگر علیه کارفرما یا بالعکس، در ابتدا باید احراز رابطه کارگر و کارفرمایی از سوی طرف مدعی صورتگیرد. بسیار مشاهدهمیشود که کارگران در محلی برای مدت یکماه، سهماه، 6ماه و یکسال یا بیشتر کارمیکنند. اما دلیلی برای کارکرد خود در آن مجموعه (اعماز کارگاه، کارخانه، شرکت، موسسه و غیره) ندارند. و بههمیندلیل در بسیاری از اوقات نمیتوانند حق خود را مطالبه نمایند.
اثبات رابطه کارگر و کارفرما
اثبات رابطه کارگر و کارفرما یا بهعبارتدیگر احراز رابطه کارگری و کارفرمایی برای مرجع رسیدگیکننده از مهمترین اصول است؛ و بهنوعی پایه و اساس طرح شکایت علیه کارفرما یا علیه کارگر میباشد. دلیل اینامر هم بسیار ساده و روشن است. چنانچه مراوده یا رابطه کارگری و کارفرمایی مطرحنباشد؛ و اثبات اشتغال به کار از سوی کارگر به سرانجام نرسد؛ بر چه مبنایی مرجع رسیدگیکننده نسبتبه صدور حکم بهنفع کارگر یا کارفرما اقدام کند؟!
روابط کارگر و کارفرما
فرضکنید شخصی بدون اینکه واقعا در جایی مشغول به کار باشد؛ با یکسری دلایل و اسناد، بخواهد ثابتکند که برای کارفرما کارمیکردهاست؛ و کارفرما نسبتبه پرداخت حقوق و مزایای وی، اقدامینکردهاست.
در این مثال اگر مرجع رسیدگیکننده به صرف همان اسناد و دلایل شخص مدعی و بدون احراز رابطه کارگری و کارفرمایی اقدامبه رسیدگی و صدور رای بهنفع مدعی نماید. آیا میتوان گفت در اینجا عدالت رعایتشدهاست؟!
مثلا شخص مدعی فروشنده مواداولیه بودهاست. صاحب یک کارگاه تولیدی بهصورت ماهیانه از ایشان خرید مینموده و هر ماه مبلغی را به حساب ایشان بابت خرید اجناس واریزمیکردهاست.
براساس اسناد و مدارک میتوان ادعاداشت که شخص فروشنده برای صاحب کارگاه، کار انجام میدادهاست. اما اگر ابتدا وارد اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی شویم؛ و روابط کارگر و کارفرما را بررسینمائیم؛ متوجهمیشویم که میان این دو نفر رابطهای جز خرید و فروش برقرار نبوده است. و با این روش ادعای مدعی – فروشنده مواداولیه – مردود میگردد.
پرسش و پاسخ اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی
اگر در مورد اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی سوالی دارید ، میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرح کنید و جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص اداره کار دریافت کنید.
رابطه کارگر و کارفرما
پس برای هرگونه اقدام کارگر و کارفرما علیه یکدیگر، اولین قدم احراز و وجود رابطه کارگر و کارفرما میباشد. اثبات این رابطه براساس قاعده فقهی “البینه علیالمدعی” برعهده شاکی – اعم از کارگر یا کارفرما – میباشد.
اثبات رابطه کارگری
همچنین در بسیاری آراء صادره از مراجع رسیدگیکننده به دعاوی میان کارگر و کارفرما، در همان ابتدای رای، بحث اثبات رابطه کارگری و احراز آن توسط مرجع رسیدگی عنوانمیشود. که آن هم براساس مواد2 و 3 قانون کار خواهدبود.
در پایان، چنانچه در رابطه با این موضوع و سایر موضوعات، سوالی برای شما ایجاد شد، میتوانید در قسمت دیدگاههای همین صفحه آن را بیانکنید؛ و در اسرعوقت توسط وکلای پایهیک دادگستری، پاسخ خود را دریافت نمایید.
سایر مطالب مرتبط با دعاوی اداره کار
مخاطبان سوالات زیر را هم در مورد دعاوی اداره کار از ما پرسیده اند و ما به آنها پاسخ داده ایم.
خواندن آنها احتمالا برای شما هم مفید خواهد بود.
وکیل اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی
سلام. من جهانگیر نیازی هستم. موسس گروه وکلای دادگو. این مطلب رو با توجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم. برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی میتونین به راحتی از طریق دکمه زیر با من در تماس باشید.