سفته یکی از سند های تجاری مهم در معاملات و مبادلات مردم جامعه می باشد. به واسطه تجاری بودن سفته در قانون امتیازاتی برای آن در نظر گرفته شده است. از جمله آن امتیازات امکان توقیف مال صادرکننده سفته، پیش از صدور حکم می باشد. این نکته را نیز باید در نظر داشت که سفته، تنها سند تجاری است و نه سند لازم الاجرا، بنابراین مطالبه آن – در صورت عدم پرداخت توسط صادر کننده – از روشها و مراجعی غیر از محاکم قضایی امکان پذیر نمی باشد.

در سفته برخلاف چک، امکان برگشت زدن آن وجود ندارد. صادر کننده مکلف است در تاریخ مندرج در سفته نسبت به پرداخت وجه آن اقدام نماید. در صورتی که به وظیفه خود عمل نکرد، دارنده می بایست سفته را واخواست کند، که بتواند علاوه بر صادر کننده، علیه ظهرنویس یا ضامن آن نیز طرح دعوی کند. در غیر اینصورت باید تحت عنوان مطالبه وجه سفته در محاکم قضایی طرح دعوی نماید.

در برخی از قراردادها مانند قرارداد کار، یک طرف ملزم می شود که سفته ای سفید امضا به طرف دیگر تحت عنوان ضمانت حسن انجام کار و … تحویل دهد و پس از پایان مدت قرارداد، آن سفته به وی عودت گردد. اما در عمل می بینیم که بسیاری از شرکت ها بدون اثبات ورود ضرر توسط کارگر یا کارمند نسبت به مطالبه آن اقدام می نمایند که در صورت عدم  توانایی در اثبات ورود خسارت از طرف کارگر یا کارمند، خود را در مظان اتهام جرائمی مانند خیانت در امانت یا سوء استفاده از سند سفید امضا قرار می دهند. این موضوع در قراردادهای پیمانکاری نیز بسیار شایع می باشد.

قبل از امضا و تحویل سفته با وکیل متخصص مشورت کنید

سفته های چاپی توسط بانک مرکزی دارای سلسله رقم هایی می باشد. مانند سفته 20 میلیون ریالی، 50 میلیون ریالی و … . به این نکته باید توجه داشت که درج رقمی بیش از سقف رقم مندرج در سفته تنها به اندازه همان مبلغ تعیین شده دارای مزایای اسناد تجاری خواهد بود و رقم مازاد بر آن به صورت عادی – و نه تجاری – قابل مطالبه خواهد بود.

در خصوص مبلغ سفته، از وکیل متخصص مشاوره بگیرید

یکی از دغدغه ها و چالشهایی که دارندگان سفته با آن روبرو هستند فوت صادر کننده آن می باشد. این موضوع را باید دانست که بر اساس قانون  به محض فوت شخص بدهکار تمامی بدهی های مدت دار او، حال می گردد و قابل مطالبه است. در این صورت اگر ورثه صادرکننده سفته،  کل ماترک یا ارثیه را قبول کرده باشند مکلف به پرداخت مبلغ سفته از محل داراییهای شخص متوفی می باشند. در این خصوص اگر اقامه دعوی نیز صورت گیرد می بایست علیه ورثه متوفی باشد.

پس از آنکه مبلغ سفته توسط صادر کننده یا متعهد پرداخت گردید، دارنده آن ملزم است که لاشه آن را به وی عودت دهد. حال اگر ذینفع یا دارنده سفته از استرداد آن خودداری نمود صادر کننده می بایست علیه او اقامه دعوی نموده تا سدی جهت جلوگیری از سوء استفاده دارنده را ایجاد نماید.

جهت استرداد سفته از شرکت/کارفرما از وکیل کمک بگیرید