وکیل ارث > پرسش و پاسخ حقوقی > مالیات بر ارث چقدر است؟

مالیات بر ارث چقدر است؟

مالیات بر ارث چقدر است؟

مالیات بر ارث افراد متوفی براساس جدول ضرایب و درصدی است؛ که در قانون مالیات‌های مستقیم به آنها پرداخته‌شده‌است. و تا زمانی که مالیات بر ارث اموال متوفی پرداخت نگردد؛ سازمان ثبت اسناد و املاک، بانکها، صندوق‌های بازنشستگی و … حق تسلیم و دراختیارقراردادن اموال متوفی به وراث را ندارند. که به این موضوع در ماده34 از قانون مالیات‌های مستقیم اشاره‌شده‌است. برای بسیاری از افراد و خانواده‌ها این سوال ایجادمی‌گردد؛ که دولت چقدر از ما می‌خواهد مالیات بگیرد؟

متاسفانه در بسیاری از سایتها این اعداد و ارقام یا لحاظ نشده‌است؛ و یا ناقص هستند. ما در این مقاله قصدداریم؛ که دغدغه شما را به‌صورت‌کامل درمورداینکه “مالیات بر ارث چقدر است” مرتفع کنیم. و درصد و ضرایب مالیات بر ارث متعلقه به هریک از اموال متوفی را به‌تفکیک طبقات گفته‌شده؛ در ماده18 از قانون مالیات‌های مستقیم را بیان‌کنیم.

مالیات بر ارث حقوق بازنشستگی چقدر است؟

یک‌سری از اموال متوفی مشمول مالیات بر ارث نمی‌شوند؛ که در ماده24 از قانون مالیات‌های مستقیم به آنها اشاره‌شده‌است. از جمله این اموال عبارتنداز: وجوه بازنشستگی و مزایای پایان خدمت، و بیمه عمر، اثاث و لوازم زندگی متوفی مانند مبل و فرش و… که مالیات بر ارث به آنها تعلق‌نمیگیرد.

ماده24 قانون مالیات‌های مستقیم بیان‌میدارد که:

اموال زیر از شمول مالیات این فصل خارج است:
۱- (اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷) وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس‌انداز خدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی‌استحقاقی استفاده نشده؛ و بیمه‌های اجتماعی و نیز وجوه پرداختی توسط موسسات بیمه یا بیمه‌گزار و یا کارفرما از قبیل‌ انواع بیمه‌های عمر و زندگی، خسارت فوت و همچنین دیه و مانند آنها حسب‌مورد که یک‌‌جا و یا به‌طور مستمر به ورثه متوفی پرداخت‌می‌گردد.
۲- (اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷) اموال منقول متعلق‌به مشمولین بند۴ ماده۳۹ قرارداد وین مورخ فروردین۱۳۴۰ و ماده (۵۱) قرارداد وین مورخ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ و بند(۴) ماده(۳۸) قرارداد وین مورخ‌ اسفندماه ۱۳۵۳ با رعایت شرایط مقرر در قرارداد مزبور با شرط معامله‌متقابل.
۳- (اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۲۷) اموالی که برای سازمان‌ها و موسسه‌های مذکور در ماده(۲) این قانون مورد وقف یا نذر یا حبس واقع‌گردد؛ به‌شرط تأیید سازمان‌ها و موسسه‌های‌ مذکور.
۴- (اصلاحی ۱۳۷۱/۰۲/۰۷) اثاث‌البیت محل سکونت متوفی.

مالیات بر ارث چگونه محاسبه میشود؟

برای‌اینکه بدانیم؛ مالیات بر ارث چقدر است؛ نخست باید بدانیم که مالیات بر ارث بر اموال مختلف بازمانده از متوفی دارای نرخها و درصدهای متفاوتی می‌باشد. براساس ماده18 قانون مالیات‌های مستقیم “وراث از نظر این قانون به سه طبقه تقسیم‌می‌شوند:

1- وراث طبقه اول که عبارتنداز: پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد و اولاد اولاد(نوه)

2- وراث طبقه دوم که عبارتنداز: اجداد، برادر، خواهر و اولاد آنها

3- وراث طبقه سوم که عبارتنداز: عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنها.”

البته این تقسیم‌بندی طبقه وراث با تقسیم‌بندی کلاسیک ارث درخصوص طبقات که در ماده862 قانون مدنی بیان‌شده‌است؛ اندکی متفاوت است؛ و آن تفاوت درخصوص زن و شوهر است؛ که در قانون مدنی زن و شوهر در طبقات ارث نیستند؛ بلکه بنابر فرض قانونی خود که همان حداقل و حداکثر است؛ (برای مرد یک‌دوم یا یک‌چهارم و برای زن یک‌چهارم یا یک‌هشتم) ارث خواهندبرد.

بنابراین برای وراث متوفی براساس ماده18 از هر طبقه‌ای که باشند؛ درصدهای متفاوتی تحت عنوان مالیات بر ارث توسط سازمان امور مالیاتی کشور اخذمی‌شود؛ که کمترین درصد آن مربوط به طبقه اول، و بیشترین درصد آن مربوط به طبقه سوم می‌باشد.

میزان مالیات بر ارث چقدر است؟

همانطورکه گفتیم؛ مالیات بر ارث اموال مختلف و همچنین طبقات مختلف وراث مقدار مختلفی دارند؛ که در جدول زیر به‌طورکامل مالیات بر ارث اموال مختلف باتوجه به طبقات مختلف وراث آورده‌شده‌است.

طبقه اول وراث طبقه دوم وراث طبقه سوم وراث
مالیات بر ارث سپرده بانکی
3%
6%
12%
مالیات بر ارث ملک
7.5%
15%
30%
مالیات بر ارث ماشین
2%
4%
8%
مالیات بر ارث مغازه
7.5%
15%
30%
مالیات بر ارث زمین مسکونی
7.5%
15%
30%
مالیات بر ارث زمین تجاری
7.5%
15%
30%
مالیات بر ارث سهام بورسی
0.5%
1%
2%

باید به این موضوع هم اشاره‌کرد؛ که ملاک و سنجش محاسبه قیمت ماشین، ملک و آنچه که مظنه بورسی و بازاری لحظه‌ای و به‌روز ندارد؛ و توسط کارشناسان مالیاتی صورت می‌گیرد؛ که درخصوص املاک معمولا براساس قیمت منطقه‌ای املاک محاسبه می‌گردد؛ که این مبلغ کمتر از قیمت روز ملک می‌باشد؛ و طبعا وراث هم مالیات کمتری درخصوص املاک می‌پردازند؛ چرا که قیمت اعلام‌شده توسط کارشناس مالیاتی غیرواقعی و کمتر و در مواقعی خیلی کمتر از قیمت بازار می‌باشد. اما این موضوع درخصوص حسابهای بانکی متوفی و سهام بورسی و موضوعاتی مانند این وجودندارد؛ و احتیاجی به کارشناسی نیز ندارند؛ و آنها را خود ممیز مالیاتی محاسبه و لحاظ می‌کند.

مالیات بر ارث سرقفلی چقدر است؟

مالیات بر ارث سرقفلی، چنانچه بنابر تشخیص ممیز مالیاتی سرقفلی در زمره “سایر اموال و حقوق مالی” لحاظ گردد؛ برای طبقه اول 10% برای طبقه دوم 20%، و برای طبقه سوم 40% محاسبه‌می‌شود. اما اگر در زمره املاک لحاظ گردد؛ (که در رویه معمولا جزو املاک محسوب نمی‌کنند) براساس درصدهای املاک محاسبه می‌شود.

پرسش و پاسخ مالیات بر ارث

اگر در مورد مالیات بر ارث، سوالی دارید؛ میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرح‌کنید؛ و جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص ارث دریافت کنید.

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نحوه پرداخت مالیات بر ارث

درادامه می‌خواهیم به این امر بپردازیم؛ که نحوه پرداخت مالیات بر ارث به چه‌صورت است. باتوجه به درصدها و ضرایب گفته‌شده در بالا؛ می‌بینیم که میزان درصد مالیات بر ارث رنگ و بوی منطقی‌تری به خود گرفته‌است؛ و وراث پس از پرداخت، چنانچه متوفی اموال متوسط و خوبی از خود به‌جا گذاشته‌باشد؛ می‌توانند در زندگی شخصی خود، تغییرات مثبتی را در زمینه مالی اعمال نمایند.

نحوه پرداخت مالیات بر ارث به‌این‌صورت است؛ که براساس سهم‌الارث هریک از وراث برگ قطعی مالیاتی صادرمی‌شود؛ که هر یک از وراث می‌توانند؛ با مراجعه به اداره دارایی یا بانک (ترجیحا بانک ملی) با واردکردن شناسه قبض و شناسه پرداخت یا از طریق بارکدخوان موجود در اداره دارایی، سهم خود را پرداخت؛ و گواهی پرداخت مالیات بر ارث را دریافت نمایند. چنانچه ورثه درحال‌حاضر توان پرداخت مالیات بر ارث را نداشته‌باشند؛ می‌توانند ضمن هماهنگی با اداره دارایی رضایت‌دهند؛ که چنانچه متوفی سپرده بانکی دارد؛ از آن محل مالیات بر ارث برداشت‌شود؛ و یا اینکه درخصوص بعضی اموال مانند ملک و زمین فعلا آنها را بعنوان اموال متوفی اعلام نمایند؛ تا چنانچه بعدا قصد فروش آن را داشتند؛ توامان مالیات بر ارث و مالیات نقل و انتقال را پرداخت‌نمایند.

در پایان باید اشاره داشت؛ که براساس ماده38 قانون مالیات‌های مستقیم، نذر یا وصیت چنانچه به‌‌نفع غیر از وراث انجام‌شود؛ مشمول درآمد اتفاقی است؛ و باید نهایتا ظرف سه‌ماه از تاریخ فوت متوفی، اظهارنامه آن تسلیم‌گردد. درغیراینصورت مشمول جریمه می‌گردد. که در غالب موارد بخش قابل توجهی از جریمه نیز قابل بخشش نمی‌باشد.

سایر مطالب مرتبط با مالیات بر ارث

مخاطبان سوالات زیر را هم در مورد ارث از ما پرسیده اند و ما به آنها پاسخ داده ایم.

خواندن آنها احتمالا برای شما هم مفید خواهد بود.

وکیل مالیات بر ارث

 

سلام. من جهانگیر نیازی هستم. موسس گروه وکلای دادگو. این مطلب رو با توجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم. برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه مالیات بر ارث میتونین به راحتی از طریق دکمه زیر با من در تماس باشید.