وکیل ارث > پرسش و پاسخ حقوقی > مالیات بر ارث چیست؟
مالیات بر ارث چیست؟
براساس قانون اگر فردی که فوت نماید، و اموالی از خود به جای گذاشتهباشد، این اموال باید میان ورثه وی تقسیمگردد. اولین قدم جهت امکان تقسیم این اموال این است که ورثه یا یکی از آنها یا وکیل دادگستری گواهی حصر وراثت را از شورای حل اختلاف دریافت کنند. جهت آشنایی با این گواهی میتوانید به مقاله گواهی انحصار وراثت مراجعه کنید.
موضوع مهمی که وجود دارد، آن است که چون در ارث به واسطه فوت متوفی انتقال مالکیت اموال وی به وراث صورت میگیرد، و از آنجاییکه هرگونه نقل و انتقالی مستلزم پرداخت مالیات مربوط به خود میباشد، پس در اینجا نیز میبایست مالیات این نقل صورتگرفته نیز پرداخت گردد. که به آن مالیات بر ارث گفته میشود. و همانگونه که بالاتر گفتهشد این مالیات براساس اظهارنامهای که توسط وراث یا یکی از آنها یا وکیل آنها، تسلیم اداره دارایی مربوطه میشود، مورد رسیدگی قرارگرفته و قبوض آن صادر میشود. و پس از پرداخت، گواهی مبنی بر پرداخت مالیات بر ارث صادرمیگردد.
قانون جدید مالیات بر ارث
در قانون قدیم و در مبحث مالیات بر ارث افراد متوفی، میزان درصدها و ضرایبی که جهت اخذ مالیات از وراث درنظرگرفتهشده و اعمال میشد، بسیار بالا و دور از عدل و انصاف بود. نحوه محاسبه آن نیز بدین شکل بودهاست که چنانچه وراث جزء طبقه اول بودند، درصد مالیات بر ارث آنها، معادل 35% ارزش کل ماترک یا ارثیه بودهاست! برای طبقه دوم نیز این درصد معادل 45% بوده و برای طبقه سوم که طبقه آخر محسوب میشود، معادل 65% بودهاست! پس همانطور که میبینیم این درصدها و این ارقام کاملا غیرمنطقی و به دور از هرگونه مصلحتاندیشی بودهاست که همین دلایل باعثشد تا برای کسانی که تاریخ فوت آنها برای بعد از سال 1395 شمسی است درصدها و ضرایب جدید درنظرگرفتهشود. جهت اطلاع دقیق از درصد مالیات بر ارث طبقات مختلف وراث از ماترک به مقاله مالیات بر ارث چقدر است؟ رجوع کنید.
به این موضوع هم باید اشارهکرد که براساس قانون گذشته، پس از فوت متوفی ابتدا وراث میبایست به اداره دارایی مراجعه میکردند و صورت اموال متوفی را ارائه مینمودند و پس از آن به شورای حل اختلاف جهت دریافت گواهی حصر وراثت رجوعمیکردند؛ اما در قانون جدید این محدودیت مرتفعشدهاست و ورثه ابتدا باید به شورا مراجعه و گواهی حصر وراثت دریافت نمایند. و پس از آن جهت محاسبه و پرداخت مالیات بر ارث به اداره دارایی مراجعه نمایند.
پرسش و پاسخ مالیات بر ارث
اگر در مورد مالیات بر ارث، سوالی دارید؛ میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرحکنید؛ و جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص ارث دریافت کنید.
مالیات بر ارث چقدر طول میکشد؟
برای آنکه بتوان گواهی پرداخت مالیات بر ارث را دریافت کرد، ابتدا باید گواهی انحصار وراثت را از شوراهای حل اختلاف اخذ کرد. و به همراه مدارکی که نشاندهنده مالکیت متوفی بر آنها میباشد به اداره دارایی شهرستان یا حوزه مالیاتی شهری که آخرین اقامتگاه متوفی بودهاست، تحویل دهید. اکثر ادارات دارایی دارای واحدی مجزا برای مالیات بر ارث میباشند که تعدادی ممیز مالیاتی نیز جهت حسابرسی و محاسبه میزان مالیات تعلقگرفته به ورثه، در آن واحد حضوردارند. اصلیترین موضوعی که اداره دارایی را مجابمیکند تا وارد محاسبه میزان مالیات بر ارث شود، اظهارنامه مالیاتی درخصوص مالیات بر ارث است. که تقدیم آن میتواند از طرف یکی از وراث یا وکیل آنها صورتگیرد. همچنین در حال حاضر اظهارنامه مالیاتی برای مالیات بر ارث به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه جامع مالیاتی صورتمیپذیرد.
مراحل مالیات بر ارث
پس از تسلیم اظهارنامه که صورت اموال هم در آن قیدشدهاست، ممیزان مالیاتی مربوطه نسبت به محاسبه میزان مالیات متعلقه و اخذ استعلامات گوناگون از مراجع قانونی اقداممیکنند و در پایان رقمی معادل مجموع محاسبات آنها تحت عنوان مالیات بر ارث بهموجب قبض مالیاتی صادر و تحویل ورثه یا یکی از آنها می گردد. که مبلغ تعیینشده را براساس سهمالارث هریک از وراث پرداخت، تا نهایتا بتوانند نسبت به تصرف و تصاحب اموال متوفی اقدام نمایند. بهطورکلی میتوان گفت که زمان تقریبی دریافت گواهی موضوع مالیات بر ارث از شروع تا پایان حداقل 1ماه و حداکثر 3ماه است. که با توجه به شهرستان و تعداد ممیزان و پروندههای تحت رسیدگی و سایر عوامل این زمان متغیر است.
سایر مطالب مرتبط با مالیات بر ارث
مخاطبان سوالات زیر را هم در مورد ارث از ما پرسیده اند و ما به آنها پاسخ داده ایم.
خواندن آنها احتمالا برای شما هم مفید خواهد بود.
وکیل مالیات بر ارث
سلام. من جهانگیر نیازی هستم. موسس گروه وکلای دادگو. این مطلب رو با توجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم. برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه مالیات بر ارث میتونین به راحتی از طریق دکمه زیر با من در تماس باشید.