وکیل ارث > پرسش و پاسخ حقوقی > گواهی انحصار وراثت

گواهی انحصار وراثت

گواهی انحصار وراثت

براساس قوانین و مقررات مختلف هر فردی که فوت می‌نماید، برای امکان تصرف و تصاحب اموال وی توسط ورثه حتما میبایست برای متوفی اقدام به دریافت گواهی حصر وراثت کرد. گواهی انحصار وراثت چیست؟ گواهی حصر وراثت یا انحصار وراثت گویای فوت‌کردن شخص و تاریخ آن و تعیین وراث وی در زمان فوت می‌باشد. چنانچه نام شخصی به‌عنوان ورثه در گواهی حصر وراثت قید شده باشد، او می‌تواند به‌میزان سهم خود از اموال متوفی بهره‌مند گردد.

روش دریافت حصر وراثت

برای آنکه بتوانیم این گواهی را دریافت نمائیم، ابتدا می‌بایست دعوایی تحت عنوان “دعوای انحصار وراثت” طرح نمود. منظور از دعوای حصر وراثت، دعوا به معنای واقعی آن نیست، رسیدگی به این نوع دعوا بدون حضور طرفین و اصطلاحاً غیرترافعی و در حد بررسی اسناد و مدارک ارائه شده‌است تا نهایتا دادنامه حصر وراثت صادرشود و وراث متوفی شناسایی و اعلام گردند؛ تا پس از پرداخت دیون و مالیات‌های مربوطه، بتوانند در اموال تصرف کنند؛ و آنها را تصاحب نمایند.

پس تا به اینجا، معنی حصر وراثت را متوجه شدیم و در جواب این سوال که “حصر وراثت یعنی چه؟” می‌توانیم به موارد ذکر شده اشاره کنیم.

انحصار وراثت یعنی چه؟

در ادامه، باید به این موضوع هم بپردازیم که شورای حل اختلاف در دادنامه حصر وراثتی که صادرمی‌کند، بحث میزان و سهم‌الارث هریک از وراث را برمبنای قوانین و مقررات قانونی تعیین می‌نماید. اما این امر دلیل بر آن نمی‌شود که وراث نتوانند با یکدیگر توافقی در این زمینه داشته باشند. به‌عنوان مثال در دادنامه‌ای که در بالا اشاره کردیم، سهم اولاد ذکور (پسران) دو برابر اولاد اناث (دختران) تعیین شده‌است. اما آنها می‌توانند با یکدیگر توافقی خلاف این موضوع داشته‌باشند، مثلا توافق‌کنند که دختران برابر با پسران ارث ببرند؛ یا حتی توافق کنند که پسران هیچ سهمی از ارثیه نداشته‌باشند.

نکته دیگری که در گواهی حصر وراثت مهم است، تاریخ دقیق فوت متوفی است که مبنای محاسبه پیوست دادخواست حصر وراثت تقدیم مرجع رسیدگی گردد.

پرسش و پاسخ گواهی انحصار وراثت

اگر در مورد گواهی انحصار وراثت، سوالی دارید؛ میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرح‌کنید؛ و جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص ارث دریافت کنید.

2 Comments

  1. با سلام. آیا برای دریافت گواهی انحصار وراثت حتما باید وکیل بگیریم؟ استفاده از وکیل چه مزیتی برای ما داره؟

    Reply
    • با سلام؛
      خیر، قانونا الزامی به اخذ وکیل ندارید، اما از آنجایی که وکیل آشنا به قانون و رویه قضایی میباشد، فلذا تسریع در دریافت این گواهی، تقدیم دادخواست، پیگیری های لازم و … توسط وکیل به عمل می آید که این موارد از مهمترین مزایای اخذ وکیل میباشد.

      Reply

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

میزان قانونی سهم‌الارث

در ادامه، نمونه‌ای از متن گواهی حصر وراثت صادرشده توسط شورای حل اختلاف، را بیان و به آن اشاره می‌کنیم.

“پس از انجام تشریفات قانونی و عدم وصول اعتراض سرانجام در تاریخ … در وقت فوق‌العاده شورا به تصدی امضاکننده زیر تشکیل است، با ملاحظه محتویات پرونده گواهی می‌نماید که ورثه متوفی منحصر به اشخاص فوق‌الذکر (وراث متوفی) بوده و وارث دیگری ندارد؛ و دارایی آن روانشاد پس از ادای حقوق و دیونی که بر ترکه تعلق می‌گیرد، به استناد ماده907 و 913 و 947 قانون مدنی یک‌هشتم از عین‌اموال منقول و یک‌هشتم از قیمت اموال غیرمنقول اعم از عرصه و اعیان به همسر متوفی و باقیمانده ماترک به نسبت اولاد ذکور دو برابر اولاد اناث قابل تقسیم می‌باشد. اعتبار قانونی این گواهینامه از حیث مبلغ نامحدود است.”

گواهی حصر وراثت از کجا بگیریم؟

گواهی حصر وراثت را باید از شوراهای حل اختلاف اخذ کرد. برای دریافت گواهی حصر وراثت در ابتدای امر می‌بایست دادخواست تقدیم نمائید. این موضوع هم از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای اشخاص عادی امکان‌پذیر است. در دادخواست هم مدارک لازم را می‌بایست پیوست دادخواست خود نمائید.

براساس بند ت از ماده9 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب سال1394 دعوای حصر وراثت در صلاحیت شوراهای حل اختلاف است؛ و شورای حل اختلاف و شعبه‌ای که پرونده شما به آن ارجاع‌شده‌است اقدام به صدور گواهی حصر وراثت می‌نماید.

البته باید بدانید که شوراهای حل اختلاف در شهرهای بزرگ مانند تهران به نواحی مختلف تقسیم‌شده‌اند که این امر هم به جهت سهولت در رسیدگی است. در همین راستا شورای حل اختلافی صالح به رسیدگی است که آخرین اقامتگاه متوفی در آنجا باشد. فرض کنید شخص الف فوت نموده و آدرس آخرین اقامتگاه او (اعم از منزل یا محل کار) محله یوسف‌آباد تهران می‌باشد. از آنجا که این محله جزء منطقه6 شهرداری تهران است، دادخواست حصر وراثت خود را باید به شورای ناحیه6 تهران (در حال حاضر میدان ونک، مجتمع خانواده سابق) تقدیم کنیم.

گواهی حصر وراثت شورای حل اختلاف

شورای حل اختلاف دارای شعب مختلف می‌باشد؛ که دادخواست تقدیم شده از طرف شما به یکی از آن شعب ارجاع‌می‌گردد و سایر مراحل مطابق با روال قانونی و قضایی طی می‌گردد تا نهایتاً موفق به اخذ گواهی انحصار وراثت محدود یا نامحدود گردید.

وکیل انحصار وراثت

 

سلام. من جهانگیر نیازی هستم. موسس گروه وکلای دادگو. این مطلب رو با توجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم. برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه گواهی انحصار وراثت میتونین به راحتی از طریق دکمه زیر با من در تماس باشید.