وکیل ارث > پرسش و پاسخ حقوقی > نحوه تقسیم ارث پدر بین فرزندان و مادر
نحوه تقسیم ارث پدر بین فرزندان و مادر
براساس قوانین و مقررات قانون مدنی ازجمله احکام موضوع ارث، هریک از وراث که در زمان فوت متوفی – مورث – زندهباشند میتوانند از وی ارث ببرند. البته ارثبردن از مورث دارای شرایط و مراتبی است که در ادامه مقاله به آنها خواهیمپرداخت. به یاد داشتهباشید چنانچه درباره موضوع این مقاله یا سایر موضوعات، سوالی برای شما ایجادشد، میتوانید در قسمت دیدگاههای همین صفحه آن را بیانکنید و در اسرع وقت توسط وکلای پایهیک دادگستری، پاسخ خود را دریافت نمایید.
تقسیم ارث پدری بین دختر و پسر
براساس ماده862 از قانون مدنی “اشخاصی که بهموجب نسب ارث میبرند سه طبقهاند: 1- پدر و مادر و اولاد و اولاد اولاد 2- اجداد و برادر و خواهر و اولاد آنها 3- اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آنها.”
همچنین براساس ماده864 قانون مدنی “ازجمله اشخاصی که بهموجب سبب ارث میبرند هریک از زوجین است که در حین فوت دیگری زنده باشد.” مطابق با ماده862 ارث دارای سه طبقه است که وراث متوفی در این سه طبقه قرارمیگیرند.
فرضکنید شخص الف فوتکرده و دارای پدر، همسر، دو فرزند، 3 برادر، پدربزرگ پدری، خاله و عمو میباشد. در اینجا هرکدام از این افراد در طبقات سه گانه مذکور در ماده قرارمیگیرند اما نحوه محاسبه ارث این افراد چگونه است؟
برای پاسخ به این سوال باید ماده863 قانون مدنی را با هم مرور کنیم. مطابق این ماده “وارثین طبقه بعد وقتی ارثمیبرند که از وارثین طبقه قبل کسی نباشد.” این ماده میگوید طبقه سوم (یعنی خاله و عمو مطابق مثال) زمانی ارثمیبرند که هیچکدام از وراث طبقه اول (پدر، فرزند) و طبقه دوم (برادر، پدربزرگ پدری) وجود نداشتهنباشند. درحالیکه در این مثال این افراد حضور دارند. همچنین ارثبردن وراث طبقه دوم در صورتی است که هیچیک از وراث طبقه اول وجودنداشتهباشند که باز هم در این مثال طبقه اول وجود دارند.
پس پاسخ به سوال از این طریق روشن میشود که در این مثال تنها پدر، فرزند و همسر متوفی ارث خواهندبرد. دلیل ارثبردن زن نیز این است که براساس ماده896 قانون مدنی زن و شوهر و مادر “فرضبر” هستند و درصورت زندهبودن درهرصورت ارث خواهندبرد، اما دارای سهمالارث حداقل و حداکثر میباشند که براساس شرایطی تعیینمیگردد. جهت اطلاع دقیق از سهمالارث زن و شوهر به مقالات نحوه محاسبه سهم ارث زن از شوهر و ارث مرد از زنش چقدر است مراجعه نمائید.
پرسش و پاسخ تقسیم ارث پدر
اگر در مورد تقسیم ارث پدر سوالی دارید ، میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرح کنید و جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص ارث دریافت کنید.
نحوه تقسیم ارث پدر بین فرزندان
براساس مقررات ارث، سهمالارث زن از شوهر خود دارای حداقل (یکهشتم) و حداکثر (یکچهارم) است. همچنین بهصورتکلی پسر دو برابر دختر ارث خواهدبرد که سهمالارث هرکدام را با ذکر مثالی بیانمیکنیم.
فرضکنید فرد ج که پدر خانواده است فوت مینماید. دارایی و کل ماترک وی نیز معادل 80میلیونتومان است، و دارای یک همسر و یک دختر و یک پسر میباشد. برای تقسیم ارث ابتدا سهم همسر متوفی را محاسبهمیکنیم که زن در اینجا یکهشتم ارث میبرد و رقمی معادل 10میلیون تومان میشود. مابقی ماترک که معادل 70میلیون تومان است به نسبت دوبهیک میان پسر و دختر متوفی تقسیممیشود که از این مبلغ حدود 23میلیون تومان سهم دختر و حدود 47میلیون تومان سهم پسر میباشد.
البته این نکته را نیز باید گفت که وراث میتوانند نسبت به میزان سهمالارث خود با یکدیگر توافقنمایند. مثلا براساس مثال فوق، پسر و دختر میتوانند با هم توافقکنند که به صورت یکسان ارث ببرند یعنی هرکدام معادل 35میلیون تومان یا اصلا توافق نمایند که پسر کمتر از دختر ارث ببرد. درهرصورت هرگونه توافق میان وراث و با یکدیگر مجاز میباشد.
سایر مطالب مرتبط با ارث
مخاطبان سوالات زیر را هم در مورد ارث از ما پرسیده اند و ما به آنها پاسخ داده ایم.
خواندن آنها احتمالا برای شما هم مفید خواهد بود.
وکیل تقسیم ارث پدر
سلام. من جهانگیر نیازی هستم. موسس گروه وکلای دادگو. این مطلب رو با توجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم. برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه تقسیم ارث پدر میتونین به راحتی از طریق دکمه زیر با من در تماس باشید.
8 Comments
در تکمیل سوال قبلی، اکنون نابرادری و ناخواهریهایی که دارم ارث پدر را میخواهند ، ما مادر یکی و پدر جدا هستیم ، ولی مدعی هستند چون مادرمان زمانی همسر پدرم بوده سهم میبرند، قانون چه میگوید ، ممنونم
با سلام و خسته نباشید ، مادر من قبل از پدرم فوت کرده و بعد زن گرفته ، آیا به مادرم ارث میرسد، چون برخی میگویند چون زودتر از پدر مرده فقط مهریه اش به وراث میرسد؟
با سلام
چون مادر زودتر از پدر فوت کرده، از اموال پدر ارث نخواهد برد و تنها مهریه وی را می توانید از اموال به جا مانده از پدر به طرفیت وراث پدر مطالبه نمایید.
سوال واضح نیست متاسفانه. اگر منظور آن است که از مادر جدا هستید و مادر شما زودتر از پدرتان فوت کرده و دارای اموالی بوده و اکنون پدر شما فوت کرده، در اینصورت میتوان قائل به این بود که آنها ارث می برند ( معادل سهم پدر شما را که از مادرتان به ارث برده است، البته با این فرض که در زمانی که مادرتان فوت کرده همسر دائمی پدرتان بوده باشد )
در این فرض شما هم وراث پدر از بابت اموالی که از مادرتان به پدرتان رسیده است می باشید و خواهران و برادران ناتنی هم همینطور.
سلام پدر بنده فوت شده و۸ سال قبل فوت پدرم مادرم از او طلاق گرفته بودو قبل از آن هم پدر بزرگم فوت کرده بود حالا فقط مادر بزرگم و من وخواهرم چقدر از اموال پدرم را به ارث میبریم؟
سلام
مادر شما ارثی نخواهد برد. سهم الارث مادربزرگ شما یک ششم می باشد و مابقی اموال به نسبت دو به یک میان شما و خواهرتان تقسیم خواهد شد ( البته اگر شما پسر باشید، اما اگر دختر باشید مابقی اموال را به تساوی با خواهرتان خواهید برد )
سلام
دارای دوهکتار زمین هستیم
که برادر کوچکترم زمانی که مادرم درقید حیات بودندمادر را متقاعدمیکند که دوراز چشم بقیه پسرهادبه دفترخانه مراجعه ووکالت اختصاص زمین را به ایشان میدهد ایا پس از مرگ مادرمان مامیتوانیم سهم خودمان را از برادرمان پس بگیریم
با سلام
اگر به موجب سند قطعی یا حتی مبایعه نامه، صلج نامه و مواردی از این قبیل، زمین به نام برادر شما شده و به مالکیت ایشان درآمده است، در اینصورت نمیتوانید اقدامی انجام دهید، اما گر مرحومه، وکالتنامه ای به برادر شما داده تا بتواند زمین را به نام خود کند و تا قبل از فوت مادر، زمین را به نام خود نکرده است، در این فرض شما میتوانید از زمین ارث ببرید چرا که به موجب فوت مرحومه، وکالتنامه باطل شده است.