هر فردی که فوت می نماید مجموعه ای از دارایی اعم از مثبت و منفی به جای می گذارد. به این دارایی ها ” ماترک ” می گویند. هر نوع مالی می تواند در زمره ماترک قرار گیرد، از جمله آنها وجوه نقد نزد بانکها، زمین و آپارتمان و وسایل نقلیه و حقوق مالی می باشند. این اموال پس از قبول توسط ورثه، میان آنها تقسیم می گردد. نحوه تقسیم ماترک میان ورثه دارای فرضهای متعددی می باشد که با توجه به تعداد و جنسیت و نسبت وراث با متوفی تعیین می گردد.

بسیاری از افراد علاقه ای به بروز اختلاف میان ورثه پس از فوت خود را ندارند. به همین دلیل اقدام به تنظیم وصیت پیش از مرگ می نمایند. این نکته را باید توجه داشت که اگر چندین وصیت از متوفی موجود است، آخرین وصیت وی – از نظر تاریخ – ملاک می باشد. همچنین وصیت بر اموال نیز تا یک سوم آنها مجاز است. به عنوان مثال ماترک فرد متوفی که 3 دستگاه اتومبیل صفر و از یک نوع می باشد، نسبت به یکی از آنها مجاز است و نمیتواند هر سه اتومبیل را وصیت کند، مگر آنکه ورثه وی این وصیت را قبول کنند.

برای تنظیم وصیت نامه با وکیل متخصص مشورت کنید

هنگامی که فردی فوت می کند، برای آنکه بتوان اموال وی را میان ورثه تقسیم کرد، ابتداً می بایست اقدام به دریافت گواهی حصر وراثت نمود. این موضوع توسط هریک از ورثه – حتی بدون داشتن وکالت از سایر آنها – یا وکیل وی قابل انجام است. در مواردی گواهی حصر وراثت توسط طلبکاران متوفی نیز قابل دریافت می باشد. با توجه به اموالی که متوفی از خود به جای گذاشته و میزان و ارزش اقتصادی آنها گواهی حصر وراثت به دو نوع محدود و نامحدود تقسیم می گردند. مطابق قانون نشر آگهی جهت شناسایی ورثه احتمالی نیز پیش بینی شده است. مدت زمان معمول دریافت گواهی حصر وراثت حدود 45 روز کاری می باشد، اما در مواردی نیز می توان ظرف دو هفته اقدام به دریافت این گواهی کرد.

در عمل بسیار مشاهده می کنیم که ورثه فرد متوفی، از بعضی یا تمامی اموال متوفی اطلاعی ندارند. به عنوان مثال زمینی به نام متوفی در شهر یا استانی دیگر می باشد، اما ورثه از این موضوع بی خبرند. جهت اطلاع از اموال متوفی، می بایست پس از دریافت گواهی حصر وراثت اقدام به طرح دعوی تحریر ترکه نمایند، که پس از اخذ استعلامات گوناگون، اموال متوفی شناسایی و در صورت لزوم، مهر و موم می گردند.

طرح دعوی تحریر ترکه را به وکیل متخصص ارث بسپارید

تقسیم ترکه در واقع، نوعی دعوی می باشد و زمانی اتفاق می افتد که وراث نسبت به تقسیم ماترک چه بر اساس قانون و چه بر اساس توافق، رضایت نمی دهند. مثلا زمانی که یکی از ورثه در منزل پدری زندگی می کند و قصد تخلیه آن را ندارد، یکی از اقداماتی که می توان انجام داد، اقامه دعوی تقسیم ترکه می باشد. در این دعوی، دادگاه به استناد اموال به جای مانده از متوفی و با توجه به تعداد و جنسیت ورثه نسبت به تقسیم آن، تصمیم لازم را اتخاذ می نماید.

طرح و پیگیری دعوی تقسیم ترکه

اگر فرد فوت شده مرد متاهل باشد، میزان ارثی که زن وی می برد با توجه به فرزند داشتن یا نداشتن شوهر متفاوت است، در صورتی شوهر فوت شده فرزند داشته باشد، سهم زن یک هشتم از اموال او می باشد و اگر فرزندی نداشته باشد، سهم او یک چهارم خواهد بود. البته باید توجه داشت، زمانی زن از مرد ارث می برد که ازدواج بین آنها دائمی بوده باشد.