صلح در لغت به معنی آشتی، سازش، تراضی (رضایت دوطرفه) است. صلح در دعاوی به معنی سازش و صلح در معاملات به معنی توافق و تراضی در قالب عقدی آزاد است که یکی از بهترین و پرکاربرد ترین عقد و قالب ها برای هرگونه انتقال اموال و املاک است چرا که هر آنچه مخالف قوانین و شرع نباشد را می توان در آن گنجاند. در عقد صلح کسی که مالک مال است و آنرا به طرف مقابل صلح می کند مصالح و کسی که مال را گرفته و می پذیرد متصالح می گویند.

شاید شنیده باشید که یکی از اقوامتان اموالش را به همسر یا یا فرزندانش صلح عمری کرده است. همانگونه که از نام عمری می توان فهمید صلح عمری صلحی است که وابسته به عمر مصالح (صلح کننده یا همان مالک)است. یعنی تا زمانی که مالک عمر دارد و زنده هست از ملک استفاده می کند و پس از آن به متصالح( پذیرنده) منتقل خواهد شد.

از وکیل متخصص صلح مشاوره بگیرید

گاهی پیش می آید شخصی به دو برابر بودن سهم مرد نسبت به زن در ارث اعتقاد نداشته و  علاقه دارد بعد از فوت اموالش به تساوی بین فرزندانش تقسیم شود. در این حالت می توان با ایجاد عقد صلح عمری این تساوی را ایجاد کرد. یعنی اموال را به تساوی در هنگام حیات به فرزندان صلح نمود. و پس از مرگ مصالح یا مالک نیز به صورت خودکار مالکیت به متصالح منتقل خواهد شد.

تنظیم عقد صلح خود را به وکیل بسپارید

دربرخی موارد مصالح از بیم آنکه پس از فوت، فرزندان حق همسرش را ضایع کرده و از بین ببرند و یا دیگر فرزندان حق فرزند مشخصی را از بین ببرند، اموال مشخصی از خود را در حق شخص یا اشخاص معین صلح عمری می کند. تا  زمان حیات خود استفاده کرده و پس از آن به شص معینی رسیده و طبق قواعد ارث تقسیم نگردد.

مشاوره با وکیل متخصص صلح عمری

تا زمانی که مصالح زنده است نمی توان بابت بدهی یا مهریه متصالح ملک یا مال صلح شده را توقیف کرد. دلیل آن هم اینست که شرط اصلی اجرای صلح عمری آنست که عمر مصالح تمام شده و فوت کرده باشد تا مالکیت کاملا بر متصالح مستقر شود.

عقد صلح خود را زیر نظر وکیل متخصص تنظیم نمایید

به صورت یک قاعده کلی اگر در در مقابل صلح عمری مال، مبلغ و به طورکلی چیزی از طرف متصالح پرداخت نشده باشد و اصطلاحا مبتنی بر مساحمه باشد، فسخ امکان ندارد مگر آنکه در عقد صلح، حق فسخ پیش بینی شده باشد. بنابراین طبق قاعده از صلح عمری نمی توان برگشت مگر آنکه در قرارداد پیش بینی شده باشد.

از آنجا که به محض امضای صلح عمری، صلح واقع می شود، متصالح می تواند حق خود را بفروشد. فقط به دلیل اینکه در زمان حیات و عمر مصالح از منافع مال و ملک او استفاده می کند می بایست این امر به اطلاع خریدار برسد. در صورت عدم اطلاع خریدار برای وی حق فسخ ایجاد می شود.

مشاوره با وکیل در خصوص فروش مال صلح عمری

اگر شخص متصالح پس از فوت مصالح بخواهد در مراجع رسمی از مزایای و منافع مال و ملک صلح شده استفاده نماید، برای اینکه مراجع رسمی وی را مالک تلقی کنند، می بایست دعوایی تحت عنوان تنفیذ صلح عمری عادی طرح نماید.

طرح دعوی تنفیذ صلح عمری عادی توسط وکیل

اگر دیگر وراث یا ذینفعان نسبت به ارکان و شرایط صحت صلح عمری عادی ارائه شده توسط دیگری، شک داشته و می خواهند آنرا زیر سوال ببرند می بایست دعوایی تحت عنوان ابطال صلح عمری عادی طرح و اقامه کنند. البته توجه داشته باشید اگر ادعای جعل نسبت به صلحنامه دارید می بایست ادعای جعلی بودن آن را نیز طرح کنید.

دفاع در مقابل دعوای ابطال صلح عمری