وکیل جعل > پرسش و پاسخ حقوقی > جرم جعل سند ازدواج
جرم جعل سند ازدواج
طبق ماده 1287 قانون مدنی (اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.) اسناد به دو دسته عادی و رسمی تقسیم می شوند.
سند ازدواج یک سند رسمی است
اسناد رسمی دارای سه شاخص می باشند؛ یک آنکه می بایست توسط ماموران رسمی تنظیم شود. دوم انکه در حدود صلاحیت مامور بوده و سوم نیز تنظیم در حدود مقررات قانون است. هر سند دیگری که فاقد این مشخصات باشد سند عادی خواهد بود.
جعل سند ازدواج
سند ازدواج یا قباله ازدواج به دلیل آنکه توسط سردفترِ دفتر ازدواج تنظیم می شود و در حدود صلاحیت وی و طبق مقررات قانونیست در نتیجه سند رسمی محسوب می گردد.
در نتیجه جرم جعل سند ازدواج، جعل در اسناد رسمی می باشد.
قانون جعل سند ازدواج در ایران
جعل در قانون ایران و به صورت کلی به دو صورت انجام می پذیرد.
یک نوع جعل به صورت رفتار مادی با افعالی مثل ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن است.
علاوه بر این تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشتهای به نوشته دیگر یا بکار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب محقق می شود. که به آن جعل مادی می گویند.
نوع دیگر جعل، جعل مفادی یا معنوی است که طبق آن، موضوع یا مضمون یک نوشته یا سند تغییر یافته یا گفته و نوشته ، مهر یا تقریرات یکی از طرفین تحریف شود یا امر باطلی صحیح یا صحیحی باطل یا چیزی را که بدان اقرار نشده است اقرار شده جلوه دهند.
جعل مادی و معنوی سند ازدواج
در مورد اشخاص عادی معمولا جعل به صورت مادی و در مورد سردفتران دفاتر ازدواج یا کارمندان ادارات ثبت اسناد و احوال جعل، جرم جعل سند ازدواج اغلب به صورت جعل مفادی یا معنوی رخ می دهد.
جعل معنوی در سند ازدواج
فرض کنید زوج یا زوجه مهریه را 110 عدد سکه ذکر می کنند ولی سردفتر ازدواج در اثر تبانی با یکی از طرفین مهریه مذکور را کمتر یا بیشتر ثبت می کند. این امر در حقیقت تحریف واقعیت بوده که در سند یا قباله ازدواج ثبت می شود.
عملا به صورت فیزیکی سردفتر فعل مجرمانه ای انجام نمی دهد لیکن همین قلب حقیقت و تحریف آن جرم جعل معنوی یا مفادی تلقی می گردد.
مثال دیگر: بسیاری از خانم ها شرط می کنند که مرد می بایست ازدواج اولش باشد و پیش از این نکاحی منعقد نکرده باشد.
حال اگر ازدواج اول بودن مرد یا زن شرط شود و سردفتر بدون توجه به این شرط آن را مورد تحریف قرار دهد این نیز نمونه ای از جعل معنوی است.
جعل مادی در سند ازدواج
اگر مردی برای اینکه در پرداخت مهریه، مبلغ کمتری را بپردازد تعداد 110 عدد سکه مهریه را با خراشیدن 0 تبدیل به 11 عدد سکه کند، جرم جعل مادی محقق می شود.
پرسش و پاسخ در مورد جعل سند ازدواج
اگر در مورد جعل سند ازدواج سوالی دارید ، میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرح کنید و جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص جعل دریافت کنید.
جعل سند ازدواج موقت
قبل از تصویب قانون حمایت خانواده مصوب 1391 ثبت ازدواج موقت ضروری نبود ولی با تصویب این قانون و ماده 21 آن که مقرر می دارد:
نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران در جهت محوریت و استواری روابط خانوادگی، نکاح دائم را که مبنای تشکیل خانواده است مورد حمایت قرار می دهد.
نکاح موقت نیز تابع موازین شرعی و مقررات قانون مدنی است و ثبت آن در موارد زیر الزامی است:
۱ـ باردارشدن زوجه ۲ـ توافق طرفین ۳ـ شرط ضمن عقد.
هنگامی که ثبت ازدواج موقت لازم باشد می بایست این نکاح در دفاتر ازدواج ثبت گردد و طبق توضیحاتی که پیش از این ارائه شد، در صورت جعل در این مورد، جعل در اسناد رسمی خواهد بود.
جعل صیغه نامه موقت
اما در صورتی که ازدواج موقت احتیاج به ثبت رسمی نداشته باشد، جعل در صیغه نامه جعل در اسناد عادی تلقی می گردد.
به هر ترتیب جرم جعل سند ازدواج در هر دو صیغه نامه رسمی و عادی انجام می پذیرد و صرفا مجازات آن دارای تفاوت خواهد بود که در ادامه به آن ذیل مجازات جعل سند ازدواج اشاره خواهد شد.
مجازات جعل سند ازدواج
مجازات جعل سند ازدواج در دو تقسیم بندی کلی به جعل در سند رسمی و سند عادی و جعل مفادی(معنوی) و مادی تقسیم می شود. بنابراین مجازات آن 3 حالت خواهد داشت:
الف) اگر جعل مادی توسط اشخاص عادی و در صیغه نامه عادی(سند عادی) رخ دهد:
جاعل طبق ماده 536 قانون مجازات اسلامی(بخش تعزیرات) علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از سه ماه تا یک سال یا به ۲۵/۰۰۰/۰۰۰ تا ۱۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال جزای نقدی محکوم می گردد.
ب) اگر جعل مادی توسط اشخاص عادی و در صیغه نامه رسمی( صادره از دفاتر ازدواج) انجام شود:
فرد جاعل طبق ماده 533 قانون مجازات اسلامی(بخش تعزیرات) علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از شش ماه تا سه سال یا ۵۰/۰۰۰/۰۰۰ تا ۲۵۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
ج) اگر جعل مفادی(معنوی) توسط سردفتر یا سایر مقامات یا کارمندان مربوطه و طبیعتا در سند رسمی(قباله ازدواج) صورت پذیرد:
شخص جاعل علاوه بر مجازات های اداری و جبران خسارت وارده به حبس از یک تا پنج سال یا ۵۰/۰۰۰/۰۰۰ تا ۲۵۰/۰۰۰/۰۰ ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
مجازات جعل سند ازدواج توسط سردفتر
همچنین در خصوص سردفترِ دفتر ازدواج ماده 38 نظامنامه دفاتر ازدواج و طلاق مقرر می دارد:
سردفتر مسئول کلیه امور دفترخانه میباشد و در صورت تخلف در دفترخانه در مقابل اشخاص ذینفع مسئول خواهد بود و هرگاه در نتیجه اقدامات ضرری متوجه اشخاص شود علاوه بر مجازاتهای مقرر، باید از عهده خسارت وارده برآید.
دعاوی مربوط به خسارات ناشی از تخلفات سردفتران تابع قوانین و مقررات عمومی خواهد بود.
سایر مطالب مرتبط با جعل
مخاطبان سوالات زیر را هم در مورد جعل از ما پرسیده اند و ما به آنها پاسخ داده ایم.
خواندن آنها احتمالا برای شما هم مفید خواهد بود.
مشاوره با وکیل برای جعل سند ازدواج
سلام. من احسان حیدری هستم. وکیل پایه یک دادگستری. این مطلب رو با توجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم.
برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه جعل سند ازدواج میتونین به راحتی از طریق دکمه زیر با من در تماس باشید.
4 Comments
سلام، وقت بخیر
همسر من تعداد سکه های مشخص شده در سند ازدواج رو از ۳۰ به ۳۰۰ تغییر داده و به کمک همین موضوع، رفته شکایت کرده و مطالبه ۳۰۰ تا سکه کرده، دو هفته دیگه دادگاه دارم، چیکار باید بکنم؟
ممنون از شما
با سلام
اگر چنین چیزی واقعا رخ داده است، شما دو اختیار دارید: اول اینکه روز قبل از جلسه رسیدگی طی لایحه ای اعلام جعلیت سند ازدواج را به دادگاه اطلاع و تقاضای کارشناسی نمایید، اگر امکان ارسال لایحه میسر نبود، به عنوان اولین اقدام در جلسه اول این ادعا را مطرح نمایید.
دوم آنکه، اقدام به طرح شکایت کیفری مبنی بر جعل اسناد رسمی علیه همسر خود طرح نمایید و شکواییه را به دادگاه خانواده ارائه تا نسبت به توقف رسیدگی یا همان صدور قرار اناطه تصمیم بگیرد، تا پرونده کیفری تعیین تکلیف گردد.
سلام وقت بخیر .سند ازدواج در دست نیست و از بین برده شده و حتی ریشه آن هم در دفتر ازدواج وجودندارد ولی هنگام شکایت کپی آن به دادگاه ارائه شده ولی کپی به جای ۱۲۰۰۰۰ریال به ۱۲میلیون تومان دستکاری شده ولی باهمین کپی و حضور شاهدین قاضی رای به ۱۲میلیون سال۱۳۷۰داده اما بعداز گذشت ۱سال آقا شکایت کرده و کارشناس هم تایید کرده که کپی جعل هست اینجا حکم خانم و رای دادگاه چی میشه
با سلام و احترام
در ابتدا باید گفت که بنا بر اصول حقوقی جعل سند در اوراق کپی قابل وقوع نیست. اما چنانچه کارشناس تایید نموده و رایی از جانب دادگاه صالح در خصوص جعلی بودن سند صادر گردد، در این صورت چنانچه حکم دادگاهی ( دادگاه خانواده ای که تعیین مهریه نموده ) مستند به سندی باشد که بعدها جعلی بودن آن سند به اثبات برسد، رای این دادگاه ( دادگاه خانواده ) قابلیت اعاده دادرسی خواهد داشت. نکته مهم آن است که تنها تا 20 روز از تاریخ ابلاغ رای نهایی در خصوص سند جعلی امکان اعاده دادرسی وجود خواهد داشت.
موفق باشید