خلع ید از آن دسته از دعاوی است که سهم به سزایی در پرونده های ورودی به محاکم قضایی را به عهده دارد. این دعوی بنا بر تجربه، یکی از اصیل ترین و فنی ترین نوع از دعاوی حقوقی می باشد. لازم به ذکر است که این نوع دعوی مختص اموال غیرمنقول مانند زمین و ساختمان بوده و در اموال منقول مانند خودرو، طلا، وجه نقد و … کاربرد ندارد. جهت طرح دعاوی مربوط به خلع ید یا دفاع در مقابل آن، موضوعات مهمی را می بایست مد نظر قرار داد، از جمله آنها، مالک بودن خواهان دعوی می باشد. پس در صورتی که خواهان دعوی مالک نباشد امکان اقامه دعوی خلع ید منتفی بوده و می بایست در صورت امکان دعاوی دیگری نظیر رفع تصرف و … را طرح نماید. با توجه به اینکه این موارد، امری فنی و تخصصی می باشد، مشاوره با یک نفر وکیل دادگستری از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.

ملک مشاع که ممکن است به دفعات آن را شنیده باشید، عبارت است از ملکی که تعداد مالکین آن بیش از یک نفر بوده و هیچیک از این مالکین، دارای سند مالکیت مختص به خود که در آن حدود و مساحت ملک را مشخص نموده است، نیستند. در صورتی که یکی از شرکا ( مالکین ) بدون اذن سایر شرکا تصرفی در ملک نماید، هریک از شرکای دیگر می توانند علیه وی دعوی خلع ید مشاعی طرح نمایند. اما موضوع مهم این است که پس از پیروزی در این دعوی، شریک متصرف، خلع ید می گردد، اما تصرف سایر شرکا یا حتی شریک پیروز دعوی، با محدودیت قانونی مواجه است. در این خصوص، بهترین راه مشاوره با وکیل متخصص می باشد.

ملک ورثه ای مصداقی از ملک مشاع می باشد. به طور کلی ایجاد مالکیت مشاعی به دو طریق ممکن است : 1- از طریق توافق ( مانند قرارداد ) 2- به اجبار ( مالکیت به واسطه ارث ). در این صورت نیز یکی از وراث که در عین حال شریک ملک مشاعی نیز می باشد اقدام به تصرف ملک، بدون اجازه و رضایت سایر ورثه می نماید. در این صورت نیز امکان اقامه طرح دعوی خلع ید علیه وارث متصرف وجود خواهد داشت.

طرح دعوی خلع ید از ملک ورثه ای

خلع ید و تصرف عدوانی، در پایه و ریشه موضوع دعوی، مشترک اند و آن عبارت است از تصرف متصرف بدون اذن و رضایت. حال، هرکدام از این دعاوی دارای شرایط مخصوص به خود می باشند که می بایست به آنها توجه داشت. به عنوان مثال، در دعوی خلع ید، مالکیت خواهان دعوی ملاک عمل است و در دعوی تصرف عدوانی تصرفات سابق خواهان مورد ارزیابی قرار می گیرد. در هر صورت درست است که اساس موضوع این دو نوع دعوی یکسان می باشد اما با توجه به موضوع و اسناد و مدارک موجود، تعیین این امر که کدام دعوی می بایست طرح شود، امری فنی و حائز اهمیت بوده، چرا که در مواقعی طرح یکی از این دعاوی، باعث عدم امکان طرح دعوایی دیگر می گردد، بنابراین بهتر است با مشاوره با وکیل دادگستری صورت پذیرد.

برای تشخیص دقیق نوع دعوی خود از وکیل مشاوره بگیرید

از آنجایی که دعوی خلع ید ناشی از تصرف غیر قانونی و بدون اجازه مالک، در ملک بوده و به نوعی غاصبانه می باشد، برخی از آثار غصب را در مورد آن به کار می بریم. یکی از اصلی ترین آنها مطالبه اجرت المثل ایام تصرف می باشد. از آنجایی که میان مالک و متصرف غیر قانونی قراردادی وجود ندارد، ناچاراً می بایست جهت مدتی که متصرف، ملک را به طور غیرقانونی در تصرف داشته، اجرت المثل تعیین گردد. این موضوع نیز توسط کارشناس رسمی که توسط دادگاه انتخاب می شود، محاسبه و تعیین می گردد. حال در صورتی که متصرف در ملک علاوه بر تصرف، بنایی احداث یا درختی کاشته باشد، می تواند نسبت به آنها یا کل ملک ادعا داشته باشد که این موضوع قابل اثبات نیز می باشد و در این صورت مشاوره با وکیل دادگستری دارای اهمیت می باشد.

بهترین نتیجه را از دعوی خلع ید بگیرید

پس از آنکه خلع ید صورت گرفت، تصرف هریک از شرکا ( مالکین مشاعی ) ، الزاماً می بایست با اذن تمامی شرکا باشد. از این رو ممکن است توافق در این خصوص صورت نگیرد. در مواقعی توافق جهت فروش کل ملک نیز حاصل نمی شود. بنا براین هرکدام از شرکا که مایل به فروش ملک مشاعی باشند، می توانند پس از انجام اقداماتی در اداره ثبت محل وقوع ملک، نسبت به طرح دعوی دستور فروش ملک مشاعی اقدام نمایند. در این صورت پس از دستور مناسب توسط قاضی، فرآیند مزایده طی خواهد شد و ملک به فروش خواهد رسید و مبلغ ریالی متناسب با سهم هر شریک – مالک –  از محل مزایده و فروش ملک، به وی پرداخت خواهد شد.

طرح و پیگیری دعوی خلع ید را به وکیل متخصص بسپارید

مطابق با عرف و رویه حاکم بر دادگاهها، دعاوی مربوط به خلع ید، از جمله دعاوی مالی است که هزینه دادرسی آن ، متناسب با قیمت منطقه ای ملک موضوع دعوی محاسبه می شود.

بررسی دقیق پرونده خلع ید توسط وکیل پایه یک دادگستری

منظور از ممانعت از حق، آن است که حق انتفاع ( بهره برداری از ملک ) یا حق ارتفاق ( مجرای عبور آب یا راه عبور و مرور ) شخص در ملکی – معمولا ملک مجاور –  به طور کامل توسط مالک آن ملک یا شخص ثالثی با مانع روبرو شود و وی نتواند مانند گذشته منتفع گردد. دعوی رفع مزاحمت نیز، عبارت است از اخلال جزئی در حق استفاده کننده. به عنوان مثال باز کردن پنجره از سوی ملک مجاور به طوریکه مشرف واقع شود، چکه کردن آب همسایه به خانه و موضوعاتی از این قبیل. البته این نکته را نیز می بایست مد نظر قرار داد که این دعاوی تنها در اموال غیر منقول قابل طرح می باشد. در پایان نیز باید گفت که ممانعت از حق و ایجاد مزاحمت به موجب قوانین کیفری، جرم شناخته شده و قابل مجازات می باشند.

از وکیل پایه یک دادگستری مشاوره بگیرید