وکیل چک > پرسش و پاسخ حقوقی > جرم ثبت‌نکردن چک جدید

جرم ثبت‌نکردن چک جدید

جرم ثبت‌نکردن چک جدید

جرم ثبت‌نکردن چک جدید چیست؟ بعد از تغییرات و اصلاحاتی که در مورد قانون صدور چک جدید اعمال شد و با ایجاد چک‌های بنفش صادرکننده چک موظف شده‌است تا چک جدید را همراه مشخصات دقیق و دارنده آن در سامانه جدید بانک مرکزی به نام سامانه صیاد (صدور یکپارچه الکترونیکی دسته چک) ثبت‌کند. گروه وکلای دادگو روزانه با تعداد زیادی از این سوال مواجه می‌باشد که اگر صادرکننده چک ثبت‌نکند چه اتفاقی می‌افتد؟ و در صورت ثبت‌نکردن چک جدید چه باید کرد؟

اگر صادرکننده چک جدید ثبت‌نکند

اگر صادرکننده چک، آن‌را ثبت نکند، چه می‌شود؟ آیا ثبت‌نکردن چک جدید جرم است؟ پاسخ به این سوال در بین حقوقدانان نیز اختلافی می‌باشد. برخی معتقدند، در خصوص جرم ثبت‌نکردن چک جدید، می‌توان علیه صادرکننده دعوای حقوقی تحت عنوان الزام صادرکننده به ثبت چک در سامانه صیاد طرح نمود ولی اغلب حقوقدانان معتقدند این دعوا در حال حاضر جایگاهی در قوانین کشور ما نداشته و قابل طرح نیست. فعلا رویه قضایی هم به نظر دوم متمایل است. در نتیجه به طریق اولی جرم ثبت‌نکردن چک جدید در قانون نیز وجود ندارد و تحت این عنوان نمی‌توان از صادرکننده چک شکایت کرد.

این مطلب را هم بخوانید

شکایت از جرم ثبت‌نکردن چک جدید

قابل توجه کسانی که چک برگشتی دارند آنکه طبق قانون صدور چک و اصلاحیه‌های آن چک‌های بنفش رنگ (در صورت ثبت در سامانه صیاد) و چک‌های قدیمی یا سنتی (در صورت صدور گواهی عدم‌پرداخت و داشتن کد رهگیری 9 رقمی) را می‌توان به چهار روش مطالبه نمود:
1. درخواست صدور اجراییه از دادگاه
2. صدور اجراییه از اجرای ثبت
3. شکایت کیفری چک
4. مطالبه حقوقی چک

نکته حائز اهمیت آن ست که در چک‌های جدید (بنفش) در صورتی که چک ثبت نشده‌باشد، شکایت از چک ثبت‌نشده منتفی است و به طور دقیق‌تر باید گفت، نمی‌توان از 4 روش اشاره شده برای مطالبه وجه چک استفاده نمود. صرفا می‌توان وجه مندرج در چک را بدون استفاده از هرگونه مزایای خاص اسناد تجاری مثل صدور تامین خواسته بدون تودیع و پرداخت خسارت احتمالی مطالبه نمود. از طرف دیگر در این حالت مبدا محاسبه خسارت تاخیر تادیه نیز در صورتی که پیش از طرح دعوا، اظهارنامه ارسال نشده باشد، زمان تقدیم دادخواست خواهد‌بود.

پرسش و پاسخ درمورد ثبت نکردن چک

اگر در مورد قوانین چک سوالی دارید ، میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرح کنید و جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص چک دریافت کنید.

10 Comments

  1. سلام.من ی چک به یک بنده خدایی دادم و قرار بود از اون زمین بخرم ولی سرم کلاه گذاشت وزمین رو ب کسی دیگری فروخت.من هم چک را ثبت نکردم.آیا میتواند چک را ب بانک ببرد و پاس کند.

    Reply
    • با سلام
      چکی که ثبت نشده است، دارای اوصاف چک نیست و بانک نمیتواند آن را پاس کرده یا برگشت بزند؛ اما به عنوان سند عادی و مدنی، می توان به آن استناد کرد و دعوی مطالبه وجه را طرح نمود.

      Reply
  2. سلام
    وقت بخیر
    ما چکی از بنده خدایی گرفتیم، ثبت نمیکنه، تهدیدشم کردم، بازم ثبت نمیکنه، چیکار کنم؟ ممنون میشم جواب بدین

    Reply
    • با سلام
      اول باید گفت که، تهدید در صورت کامل بودن عناصر مجرمانه، جرم بوده و امکان شکایت توسط صادرکننده وجود دارد، لذا توصیه میکنیم که اقدام به انجام عمل مجرمانه نکنید. در خصوص ثبت نکردن چک هم باید بگوییم که همانطور که در متن مقاله اشاره شده، این سند ( چک ثبت نشده ) کماکان نشان از طلب دارد و تنها چون ثبت نشده و برگشت نخورده، از یکی سری مزایای قانونی بی بهره است. بنابراین اگر تاریخ سررسید مندرج در چک سپری شده، اقامه دعوی مطابه وجه چک نمایید.

      Reply
  3. سلام مابیشترچکهای که ازمشتریان میگیرم به تهران یاشهرهای دیگر خرج میکنیم ووقتی که چک برگشت شد لاشه وبرگه برگشت رو برامون ارسال میکنن وما مبلغ چک راتسویه میکنیم وبرگه چک دردستمان میماند تا ازصاحب چک پول بگیریم ولی بعضا خیلی طول میکشه مجبور به شکایت میشوم اون موقع وکیل ویادفاتر قضایی میگه که یاباید به نام طرفی که عدم گواهی گرفته شکایت بشه یاباید تمام حق حقوق چک روبه شما واگذار کنن ودراین مورد هم بسیار هزینه بره….به نظرشما چیکارکنیم بتونیم بدون هزینه اولیه وصول کنیم

    Reply
    • با سلام
      با توجه به شرایطی که بیان کردید، شما ظهرنویس چک میباشید و مسئول در پرداخت مبلغ چک برگشت خورده. آنچه که همکار ما و دفاتر خدمات عنوان میکنند تا حدودی درست است. جهت موضوع شما سه راه موجود است:1- ذینفع چک ( دارنده چک و کسی که چک را برگه کرده ) خود اقدام به شکایت بکند 2- دارنده چک، کلیه حقوق متصوره خود را به شما واگذار نماید 3- شما به عنوان ظهرنویس علیه صادرکننده اقامه دعوی نمایید. به نظر راه حل دوم و سوم کم هزینه تر میباشد. در هر صورت جهت وصول وجه چک باید اقدام به طرح دعوی کنید، حال یا در قامت ظهرنویس ( راه سوم ) یا در قامت منتقل الیه ( راه حل دوم )، و در هر حال زمانی از شما تلف میشود و همچنین هزینه وکیل و … هم خواهید داشت.

      Reply
  4. سلام من به یک نفر وسایل فروختم چک 6ماهه داده ثبت نمیکنه میگه هرکاری دلت خواست بکن

    Reply
    • با سلام
      باید بدانید که ثبت نکردن چک جدید، جرم نیست و رویه محاکم به این صورت است که اگر سررسید چک رسیده است، شما باید دعوی مطالبه وجه چک ( همان مطالبه وجه مدنی ) طرح کنید و در این نوع دعوی از مزایای اسناد تجاری ( مانند تامین خواسته و … ) محروم خواهید بود.

      Reply
  5. سلام من یه چک از مشتری گرفتم ثبت نمیکنه چکار باید بکنم

    Reply
    • با سلام
      ابتدا به موجب اظهارنامه رسمی تقاضای ثبت چک را از صادرکننده بنماببد. پس از آن اگر کماکان نسبت به ثبت اقدام ننمود، با مراجعه به شعبه بانکی که چک متعلق به آن می باشد، تقاضای گواهی عدم ثبت کنید و متعاقبا طرح دعوی مطالبه وجه نمایید. در اینجا شما از مزایای ویژه اسناد تجاری محروم خواهید بود.

      Reply

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این مطلب را هم بخوانید

رفع سوء اثر چک جدید

طبق تبصره 3 ماده 5 مکرر قانون صدور چک در 6 مورد بانکی که چک در آن برگشت‌خورده و گواهی عدم‌پرداخت صادرنموده است، مکلف است مراتب را در سامانه یکپارچه بانک مرکزی اعلام کند تا فورا و به صورت برخط از چک رفع سوءاثر شود.

  1. واریز کسری مبلغ چک به حساب جاری نزد بانک محال علیه و ارائه درخواست مسدودی
  2. ارائه لاشه چک به بانک محال‌علیه
  3. تحویل رضایت‌نامه رسمی (تنظیم‌شده در دفاتر اسناد رسمی) از دارنده چک یا نامه رسمی از شخص حقوقی دولتی یا عمومی غیردولتی دارنده چک
  4. دریافت نامه رسمی از مرجع قضائی یا ثبتی ذی صلاح مبنی‌بر اتمام عملیات اجرائی در خصوص چک
  5. دردست‌داشتن حکم قضائی مبنی بر برائت ذمه صاحب حساب در خصوص چک
  6. سپری‌شدن مدت سه سال از تاریخ صدور گواهینامه عدم‌پرداخت مشروط به عدم طرح دعوای حقوقی یا کیفری در خصوص چک توسط دارنده

این مطلب را هم بخوانید

قبل از هر اقدام از وکیل متخصص مشاوره بگیرید

سایر مطالب مرتبط با چک جدید

مخاطبان سوالات زیر را هم در مورد چک از ما پرسیده اند و ما به آنها پاسخ داده ایم.

خواندن آنها احتمالا برای شما هم مفید خواهد بود.

جرم جعل امضا چک

وکیل جعل > وکیل چک > پرسش و پاسخ حقوقی > جرم جعل امضا چکجرم جعل امضا چکبه موجب قوانین کشور ایران چک یکی از اسناد تجاری و وسیله‌ای برای مبادله پول محسوب‌می‌شود. این سند برخلاف باور عمومی و حتی برخی حقوقدانان که آنرا سند رسمی تلقی‌می‌کنند، سندی عادی و درعین‌حال...

read more

اگر چک برگشت بخورد چه میشود

وکیل چک > پرسش و پاسخ حقوقی > اگر چک برگشت بخورد چه میشوداگر چک برگشت بخورد چه میشودمتن قانون صدور چک مصوب سال 1355 در سال 1397 با اصلاحاتی همراه گردید که موجب تحول در سیستم گردش مالی بوسیله چک شد. تغییراتی مثل ایجاد ضوابط جدید برای گرفتن دسته چک از بانک ها، روش...

read more

خیانت در امانت چک

وکیل چک > وکیل خیانت در امانت > پرسش و پاسخ حقوقی > خیانت در امانت چکخیانت در امانت چکخیانت در امانت چک چیست؟ماده 674 قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) مصوب مجلس شورای اسلامی از جرم خیانت در امانت ارائه‌نموده‌است؛ "هرگاه اموال منقول یا غیرمنقول یا نوشته‌هایی...

read more

مشاوره با وکیل برای ثبت‌نکردن چک جدید

سلام. من احسان حیدری هستم. وکیل پایه یک دادگستری. این مطلب رو با توجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم. برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه ثبت نکردن چک جدید میتونین به راحتی از طریق دکمه زیر با من در تماس باشید.