وکیل اداره کار > پرسش و پاسخ حقوقی > قرارداد کار موقت چیست؟
قرارداد کار موقت چیست؟
برای آنکه بدانیم قرارداد کار موقت چیست؟ در ابتدا به تعریف انواع قرارداد میپردازیم. براساس ماده 7 از قانون کار “قرارداد کار عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر درقبال دریافت حقالسعی کاری را برای مدت موقت یا مدت غیرموقت برای کارفرما انجام میدهد.
تبصره 1 – حداکثر مدت موقت برای کارهایی که طبیعت آنها جنبه غیرمستمر دارد توسط وزارت کار و اموراجتماعی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهدرسید. تبصره 2 – در کارهایی که طبع آنها جنبه مستمر دارد. در صورتی که مدتی در قرارداد ذکرنشود، قرارداد دائمی تلقی میشود.”
قانون قرارداد کار
همچنین براساس ماده10 از قانون کار “قرارداد کار علاوه بر مشخصات دقیق طرفین، باید حاوی موارد ذیل باشد:
الف – نوع کار یا حرفه یا وظیفهای که کارگر باید به آن اشتغال یابد
ب – حقوق یا مزد مبنا و لواحق آن
ج – ساعات کار، تعطیلات و مرخصیها
د – محل انجام کاره، تاریخ انعقاد قرارداد و مدت قرارداد، چنانچه کار برای مدت معین باشد.
ز – موارد دیگری که عرف و عادت شغل یا محل، ایجاب نماید.
تبصره – در مواردی که قرارداد کار کتبی باشد قرارداد در چهار نسخه تنظیم میگردد که یک نسخه از آن به اداره کار محل و یک نسخه نزد کارگر ویک نسخه نزد کارفرما و نسخه دیگر در اختیار شورای اسلامی کار و در کارگاههای فاقد شورا در اختیار نماینده کارگر قرارمیگیرد.”
قرارداد کاری موقت
پس با توجه به توضیحاتی که ارائه شد متوجه میشویم که قرارداد به سه نوع : قرارداد کار با مدت موقت، قرارداد کار دائم و قرارداد جهت کار معین تقسیمبندی میگردد.
آنچه که در حال حاضر بیشتر در موسسات، کارخانجات و شرکتها جریان دارد، قرارداد کار با مدت موقت است. البته باید توجه داشت که لزومی به کتبیبودن قرارداد کار نیست، بلکه شفاهیبودن قرارداد نیز، کارگر را مستحق دریافت حقالسعی یا حقوق میدارد؛ جهت اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به مقاله در صورت نداشتن قرارداد کار میتوان شکایت کرد؟ مراجعه نمائید.
همچنین چنانچه در رابطه با این موضوع و سایر موضوعات، سوالی برای شما ایجاد شد، می توانید در قسمت دیدگاههای همین صفحه آن را بیان کنید و در اسرع وقت توسط وکلای پایه یک دادگستری، پاسخ خود را دریافت نمایید.
پرسش و پاسخ قراداد کار موقت
اگر در مورد قرارداد کار موقت سوالی دارید ، میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرح کنید.
بعد از بررسی سوال جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص اداره کار داده خواهد شد.
حداکثر مدت قرارداد کار موقت
در ادامه میخواهیم به حداکثر مدت قرارداد کار موقت و حداقل مدت قرارداد کار موقت اشارهای داشته باشیم. در جامعه امروز ایران، به واسطه آشفتگیهای اقتصادی، بسیار شنیده و میشنویم که شرکتها دست به تعدیل نیرو میزنند؛ یا در مواقعی با تعطیلی کسب و کار مواجه میگردند.
همین امر باعث میشود که بسیاری از کارفرمایان به انعقاد قرارداد مدت موقت با کارگران خود رویآورند. از آنسو هم کارگران، با توجه به این شرایط اقتصادی، ریسک عدم امنیت و ثبات شغلی را تحمل میکنند و برای کارفرما اقدام به کار مینمایند. بدین خاطر است که این نوع قرارداد در حال حاضر جریان زیادی دارد و بسیاری از کارفرمایان نسبت به آن تمایل دارند.
موضوعی که باید بدانیم این است که قرارداد موقت دارای حداقل و حداکثری نیست؛ یعنی قرارداد کار میتواند 10روزه یا 10ساله (یا بیشتر و یا کمتر) باشد. همچنین کارگر و کارفرما میتوانند توافقکنند که مدتی را بهصورت آزمایشی با یکدیگر همکاری کنند.
قانون کار آزمایشی
ماده 11 قانون کار بیان میدارد: “طرفین میتوانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کارتعیین نمایند. در خلال این دوره هر یک از طرفین حق دارد، بدوناخطار قبلی وبیآنکه الزام به پرداخت خسارات داشته باشد، رابطه کار را قطع نماید. در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کارفرما باشد، وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود، و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید، کارگر فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود.
تبصره – مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمهماهر یکماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سهماه میباشد.”
سایر مطالب مرتبط با دعاوی اداره کار
مخاطبان سوالات زیر را هم در مورد دعاوی اداره کار از ما پرسیده اند و ما به آنها پاسخ داده ایم.
خواندن آنها احتمالا برای شما هم مفید خواهد بود.
وکیل قرارداد کار موقت
سلام. من جهانگیر نیازی هستم. موسس گروه وکلای دادگو. این مطلب رو با توجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم. برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه قرارداد کار موقت میتونین به راحتی از طریق دکمه زیر با من در تماس باشید.