وکیل ارث > پرسش و پاسخ حقوقی > گواهی حصر وراثت محدود و نامحدود
گواهی حصر وراثت محدود و نامحدود
موضوع گواهی انحصار وراثت زمانی مطرح میشود که فردی فوت نماید؛ و وراث وی بخواهند اموال وی را تصاحب کنند؛ و در آن تصرف نمایند. از این رو باید نسبت به اقامه این دعوی اقدام نمایند. این موضوع میتواند توسط تمام یا یکی از ورثه یا وکیل آنها انجامشود.
از آنجاییکه طرح و اقامه هر دعوی در محاکم قضایی مستلزم ارائه و ثبت دادخواست است، این دعوی نیز از این امر مستثنی نیست؛ و طرح و اقامه آن بوسیله دادخواست به عمل میآید. افراد عادی میتوانند با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نسبت به ثبت دادخواست خود اقدام نمایند؛ و چنانچه جهت این دعوی به وکیل دادگستری وکالت دهند، وکیل نسبت به ثبت دادخواست اقدام مینماید.
در زمان تقدیم دادخواست حصر وراثت که برای افراد عادی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و برای وکلای دادگستری توسط سامانه خودکاربری وکلا صورت میگیرد، باید میزان اموال و دارایی متوفی بهصورت تقریبی و حدودی معادلسازی ریالی گردد. این معادلسازی در تهران برمبنای تا مبلغ 50میلیون تومان و بیش از 50میلیون تومان میباشد. البته تعیین این رقم به جزئیات و تفصیل مورد احتیاج نیست و صرفا با یک محاسبه ساده قابل تعیین خواهدبود.
گواهی حصر وراثت نامحدود چیست؟
مثلا اگر دارایی متوفی، یک واحد آپارتمان 100متری باشد، قطعا میزان دارایی وی بیش از 50میلیون تومان است. درخصوص حسابها و سپردههای بانکی با توجه به اینکه اعداد و ارقام آن دقیقا مشخصاست نیز به مشکلی بر نمیخوریم. همچنین برای محاسبه قیمت خودرو باقیمانده از متوفی نیز این کار راحت میباشد همانطور که ارز و سکه و طلا راحت قابل محاسبه سرانگشتی میباشند.
نمونه گواهی انحصار وراثت نامحدود
بر همین اساس چنانچه مبلغ دارایی و اموال متوفی کمتر از 50میلیون تومان باشد، حصر وراثت محدود و چنانچه بیش از آن باشد حصر وراثت نامحدود خواهدبود. حصر وراث محدود و نامحدود برای وراث الزامی نیست.
اما چنانچه شما گواهی انحصار وراثت محدود از شورای حل اختلاف اخذکردهباشید ولی واقعا میبایست گواهی حصر وراثت نامحدود را مطالبه میکردید، دراینجا ممکناست ممیز مالیاتی جهت محاسبه و دریافت مالیات بر ارث متعلقه به اموال متوفی، شما را به اخذ مجدد گواهی انحصار وراثت، اینبار بهصورت نامحدود سوقدهد و تا زمانی که آن را دریافت نکردید؛ امورات مالیاتی متوفی را متوقف نگهدارد.
چنانچه درخصوص این موضوع یا سایر موضوعات، سوالی برای شما ایجاد شد، می توانید در قسمت دیدگاههای همین صفحه آن را بیان کنید و در اسرع وقت توسط وکلای پایه یک دادگستری، پاسخ خود را دریافت نمایید.
پرسش و پاسخ انحصار وراثت محدود و نامحدود
اگر در مورد انحصار وراثت محدود و نامحدود، سوالی دارید؛ میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرحکنید؛ و جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص ارث دریافت کنید.
انحصار وراثت نامحدود
علاوهبر مشکلی که در بالا گفته شد، بحث محدود یا نامحدود بودن گواهی انحصار وراثت در مدت زمان رسیدگی نیز تاثیرگذار است. مطابق با رویه قضایی موجود در شعب شوراهای حل اختلاف، که برگرفته از ماده 364قانون امور حسبی میباشد، چنانچه تقاضای صدور حصر وراثت به صورت نامحدود شدهباشد، مراتب یک مرتبه در روزنامههای کثیرالانتشار آگهی ( در حال حاضر در سامانه آگهیهای قضایی این آگهی درج میگردد) و در این فاصله با صدور برگ استعلام، از سازمان ثبتاحوال کل کشور یا ادارات ثبت احوال، اقوام و خویشان متوفی را استعلام مینماید.
پس از وصول پاسخ استعلام و گذشتن مدت یکماه از نشر آگهی، چنانچه مدعی وجود نداشتهباشد، نسبت به صدور گواهی حصر وراثت به صورت نامحدود اقدام مینماید. در همین رابطه ماده 362قانون امور حسبی میگوید: “پس از انقضای یکماه از تاریخ نشر آگهی درصورتیکه معترض نبود، دادگاه تمام ادله و اسناد درخواستکننده تصدیق را از برگ شناسنامه و گواهی گواه و غیره درنظرگرفته، تصدیقی مشعر بر وراثت و تعیین تعداد وراث و ثبت آنها به متوفی صادر مینماید.
درصورت اعتراض، دادگاه جلسهای برای رسیدگی به اعتراض معیننموده و به معترض و درخواستکننده تصدیق اطلاع میدهد و در جلسه پس از رسیدگی حکم خواهدداد. این حکم برابر مقررات قابل تجدیدنظر است.”
گواهی حصر وراثت محدود
اما مطابق با ماده364 از قانون امور حسبی چنانچه مبلغ مندرج در دادخواست حصر وراثت کمتر از 50میلیون تومان باشد، گواهی حصر وراثت به صورت محدود صادرخواهدشد. که در این زمینه، صدور گواهی بدون نشر آگهی بوده و در غالب موارد استعلام از ثبت احوال نیز به عمل نمیآید و براساس مدارک و مستندات ارائه شده به شعبه، گواهی یا دادنامه حصر وراثت صادرخواهدشد.
البته گهگاه خلاف این امر نیز دیدهشدهاست که در فرض محدودبودن هم، استعلام از ثبت احوال انجام میشود. اما بسیار نادر و کم میباشد و در این نوع شعبه شورای حل اختلاف به اسناد و مدارک ارائه شده توسط متقاضی (وراث یا وکیل آنها) اکتفا مینماید.
سایر مطالب مرتبط با ارث
مخاطبان سوالات زیر را هم در مورد ارث از ما پرسیده اند و ما به آنها پاسخ داده ایم.
خواندن آنها احتمالا برای شما هم مفید خواهد بود.
وکیل دعوای انحصار وراثت محدود و نامحدود
سلام. من جهانگیر نیازی هستم. موسس گروه وکلای دادگو. این مطلب رو با توجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم. برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه انحصار وراثت محدود و نامحدود میتونین به راحتی از طریق دکمه زیر با من در تماس باشید.
6 Comments
سلام وقت بخیر من قبلاٌ گواهی حصر وراثت محدود گرفتم و فرم استشهادیه و دیگر مدارک را تحویل شعبه حل اختلاف داده ام اکنون دوباره درخواست حصر وراثت محدود برای همان متوفی داده ام و در همان شعبه اول اما از من استشهادیه وراث و دیگر مستندات میخواهند من که قبلاٌ اینها را داده ام باز هم باید این مراحل طی شود و این را بگویم که حصر وراثت محدود را هم از من گرفته اند و کلاسه پرونده قبلی برایشان قابل دسترسی است و دیگر اینکه شناسنامه متوفی گم شده و در حصر وراثت محدودی که گرفتم نامه استعلام از ثبت احوال مبنی بر تایید هویت و فوت ایشان موجود است ولی اصل شناسنامه را میخواهند لطفا راهنمایی فرمایید.
با سلام
جهت هر پرونده قضایی، مدارک و مستندات باید تحویل و تکمیل گردد و نمی توان اسناد و مدارک شعبه دیگر را به عنوان سند و مدرک اعلام نمود. اما میتوانید با مراجعه به شعبه قبلی تقاضای مطالعه پرونده و اخذ رونوشت را نمایید، که در اینصورت بخشی از کسری مدارک شما جبران می گردد. به هر حال شعبه جدید تکلیفی به اخذ مدارک از شعبه قبلی ندارد. همچنین اگر قبلا گواهی را دریافت کرده اید، می توانید تقاضای المثنی آن را نمایید.
عرض سلام
برای دادخواست حصر وراثت، مشخص کردن محدود یا نامحدود بودن الزامی است؟
سپاس از پاسخگویی شما
با سلام
بله، در دادخواستی که از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تنظیم میکنید، معمولا فرمی به شما میدهند که در آن میزان دارایی تقریبی متوفی را باید قید کنید.
سلام
جناب سوالی داشتم.
ما ۴ تا فرزندیم که هیچکدوم برای حصر وراثت اقدام نمیکنن و با هم توافق نداریم، من هم که میخوام اقدام کنم، مدارکی بهم نمیدن، چیکار کنم؟
با سلام
صدور گواهی حصر وراثت به درخواست یکی از وراث یا حتی ذینفع ( مانند طلبکار ) هم امکانپذیر است. بنابراین نیازی به گرفتن مدارک از سایر ورثه نیست. خودتان یا وکیل دادگستری از جانب شما میتوانید با ارائه مدارکی به صورت انفرادی برای صدور گواهی حصر وراثت از شورای حل اختلاف آخرین محل سکونت متوفی اقدام نمایید.