وکیل ارث > پرسش و پاسخ حقوقی > ارث از برادر بدون فرزند
ارث از برادر بدون فرزند
در این مقاله میخواهیم به این موضوع بپردازیم که ارث از برادر بدون فرزند به چه صورت است و وارث یا وراث آن چه کسانی هستند؟ همانطور که میدانید مجددا یادآوری میشود چنانچه درباره موضوع این مقاله یا سایر موضوعات، سوالی برای شما ایجاد شد، میتوانید در قسمت دیدگاههای همین صفحه آن را بیان کنید و در اسرع وقت توسط وکلای پایه یک دادگستری، پاسخ خود را دریافت نمایید.
قانون ارث از برادر
براساس ماده 862 قانون مدنی که گفتهاست: “اشخاصی که بهموجب نسب ارث میبرند سه طبقهاند: 1- پدر و مادر و اولاد و اولاد اولاد 2- اجداد و برادر و خواهر و اولاد آنها 3- اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آنها.” تکلیف افرادی که از متوفی ارث خواهندبرد را مشخص کردهاست.
در این رابطه باید به ماده 864 همان قانون نیز اشاره کرد که بیانمیدارد: “از جمله اشخاصی که بهموجب سبب ارث میبرند هریک از زوجین است که در حین فوت دیگری زنده باشد.” براساس این ماده نیز زن و شوهر از یکدیگر ارث میبرند البته درصورتی که ازدواج آنها از نوع دائم باشد.
بنابراین براساس ماده 862 قانون مدنی خواهر و برادر و فرزندان آنها (برادرزاده و خواهرزاده) در طبقه دوم وراث قرار دارند و افراد حاضر در طبقه دوم زمانی ارث میبرند که فردی در طبقه اول موجود نباشد. این مورد را با مثالی توضیح می دهیم.
فرض کنید فرد الف فوت کرده و وی دارای یک خواهر، یک فرزند، زن با ازدواج دائم و پدر میباشد. زن و مرد که درهرصورت ارث خود را میبرند و تنها سهمالارث آنها براساس قانون می تواند حداقل یا حداکثر مقرر تعیینگردد. در این مثال، الف دارای فرزند و پدر نیز میباشد که هر دو در طبقه اول ارث قرار دارند و بههمیندلیل، خواهر را از ارث بردن محروم مینمایند. پس با توجه به مطالب گفتهشده وراث در این مثال عبارتند از: پدر، فرزند و زن.
پرسش و پاسخ ارث از برادر
اگر در مورد ارث از برادر سوالی دارید ، میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرح کنید و جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص ارث دریافت کنید.
چه زمانی ارث به برادر میرسد؟
نکتهای که در اینجا به آن میپردازیم آن است که در هر طبقه از ارث درجه یا درجات مختلف نیز موجوداست. مثلا در طبقه اول براساس ماده 862 قانون مدنی، پدر و مادر و اولاد یا فرزند درجه اول محسوب میشوند و اولاد اولاد یا نوه درجه دوم میباشد. در طبقات دیگر نیز به این شکل است. باید توجه داشت که برای ارثبردن در طبقات دو و سه علاوهبراینکه نباید فردی در طبقات بالاتر وجودداشتهباشد، نباید فردی در درجه بالاتر از همان طبقه نیز موجود باشد، اما این شرط در طبقه اول وجود ندارد.
براساس آنچه که گفتهشد، زمانی میتوان از برادر یا خواهر ارثبرد که در طبقه اول فردی از وراث وجود نداشتهباشند. افراد طبقه اول نیز عبارتنداز پدر و مادر، فرزند، نوه. همچنین این موضوع را باید گفت که برادرزاده و خواهرزاده زمانی از عمو، عمه، خاله و دایی خود ارث میبرد که اولا در طبقه اول ارث کسی وجود نداشتهباشد، ثانیا در درجه اول از طبقه دوم نیز فردی حضور نداشتهباشد – بهعبارت دیگر مادر یا پدر خود زنده نباشند و اجداد متوفی (عمو، عمه، خاله و دایی) هم در قید حیات نباشند.
سایر مطالب مرتبط با ارث
مخاطبان سوالات زیر را هم در مورد ارث از ما پرسیده اند و ما به آنها پاسخ داده ایم.
خواندن آنها احتمالا برای شما هم مفید خواهد بود.
وکیل ارث از برادر
سلام. من جهانگیر نیازی هستم. موسس گروه وکلای دادگو. این مطلب رو با توجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم. برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه ارث از برادر میتونین به راحتی از طریق دکمه زیر با من در تماس باشید.
27 Comments
باسلام : اگرشخص فوت شده؛کلاله باشدوفقط دارای خواهروبرادرباشدکل ارث به چه نسبتی بین دولت وخواهران وبرا دران تقسیم میشود.
با سلام
اگر خواهران و برادران مذکور کلاله امی باشند، بالسویه بین آنها تقسیم خواهد شد و اگر اخوه ابی یا ابوینی باشند به نسبت دو به یک میان میان انها تقسیم می گردد. دولت نیز نصیبی نخواهد برد.
سلام.ما7برادریم پدرمادرمون درقیدحیات نیستن.از این 7برادر یکی میمیرد خب همسر فرزند هم ندارد.اموال این مرده دسته برادر بزرگ هس.و برادر بزرگ هم میگوید اونیکه مرده اموال خودشو به نام برادر بزرگ کرده.ایا میشود از برادر بزرگ ازاموال مرده را گرفت یا نه….
سلام
بله، باید طرح دعوی نمایید
سلام،میخواستم بدونم اگر برادری بدون فرزند و همسر فوت شده و پدر و مادر هم در قید حیات نباشند،ارث برادر به خواهر برادران پدر و مادر یکی می رسد ؟!یا اگر پدر یکی و مادر یکی نباشند هم می رسد ؟!
با سلام
اگر قرابت متوفی با خواهران و برداران به صورت ابی ( از پدر یکی ) یا ابوینی ( از پدر و مادر یکی ) باشد، سهم برادران به نسبت دو به یک نسبت به خواهران خواهد بود و اگر قرابت به نحو امی ( تنها از مادر یکی ) باشد، خواهران و برادران به مساوی خواهند برد.
سلام
سلام همسرخاله من سال۶۹ فوت شدوارثشیک برادر وخاله من بود برادرش سرسهم ارث خاله ام به توافق نرسید وچیزی هم پرداخت نکردسال ۸۵ خاله ام فوت شد وچون فرزند نداشت مادرم وارث هست ایاما میتوانیم ادعای ارث خاله مان رااز برادرزاده های شوهرخاله مان بکنیم باتوجه به سالی که فوت شده ( سال۶۸)ایا خاله مایک چهارم از کل میبرد ؟ یا یک هشتمازاعیان مرسی از پاسخگویی شما
با سلام
اگر منظور از برادر، برادرِ متوفی است، در اینصورت ارث خاله شما یک چهارم از کل اموال خواهد بود، منتها در خصوص زمین و ملک از قیمت آنها ارث خواهد برد. و در حال حاضر هم اگر بنابر ماده 862 قانون مدنی، مادر شما وارث خاله شما محسوب گردد، می توان علیه برادر متوفی یا اولاد وی اقدامات لازم را انجام داد.
با سلام و احترام
اگر کسی فوت کند و خواهر زاده های تنی داشته باشد و خواهر برادر ناتنی (تنها از پدر مشترک )باشند ارث چگونه صورت میگیرد
با سلام
در فرضی که مطرح نمودید، ارث متعلق به خواهران و برادران ابی ( مشترک از پدر ) می باشد که به نسبت دو به یک میان آنها تقسیم میگردد.
سلام و عرض ادب اگر فردی که نه ازدواج کرده و نه پدر ومادرش در قید حیان نباشد در صورت که فوت کند ارث به بچه های بردارش که بردار او زودتر از آون فرد فوت کرده میرسد
با سلام
بله
سلام مادرم طلاق گرفته مادونا برادر هستیم پدرم ۴تازن گرفته بدتر مادرما آیا خواهروبرادرناتنی وارث مادرمن هستن برادرتنی من فوت کرده بدازبرادرم پدرم فوت کرده
با سلام
سوال متاسفانه واضح نیست؛ اما به طور کلی برادران و خواهران ناتنی شما از مادر شما ارث نمی برند؛ همچنین برادر تنی شما چون پیش از پدر شما فوت کرده، از اموال پدر ارثی نمی برد، همچنین اگر قبل از مادر هم فوت کرده باشد، از اموال مادر هم ارثی نمی برد.
باسلام. اگر برادر فوت شده نه فرزند ونه همسری داشته باشد.. سهم الارث وی میان خواهر یا برادر مساوی تقسیم میشود یا برادر 2سهم خواهر 1سهم میبرد
با سلام
اگر خواهر و برادر موجود ( وراث ) ابوینی ( از یک پدر و مادر ) یا ابی ( مشترک از پدر ) باشند، سهم الارث آنها دو به یک خواهد بود و برادر یا برادران دو برابر سهم خواهر یا خواهران ارث میبرد. اما چنانچه وراث امی ( تنها مشترک از مادر ) باشند، در اینصورت سهم الارث آنها مساوی خواهد بود.
برادرمن كه از مادر يكى هستيم فوت كردن حالا ارث مادرم چطور تقسيم ميشود؟ آيا اگر برادر يا خواهرى از پدرش باشد هم ارث ميبرن؟ وبين خواهروبرادر چطور تقسيم ميشود ممنون از راهنمايى
با سلام
اگر متوفی دارای فرزند یا پدر و مادر در قید حیات باشد هیچکدام از خواهر از او ارث نخواهند برد اما اگر متوفی دارای فرزند نبوده و پدر و مادر وی نیز در قید حیات نباشند در این صورت خواهر و برادر وی با شرایطی ارث خواهند برد. شما به اصطلاح برادر امی متوفی می باشید که در هر صورت ارث میبرید، اما اگر متوفی دارای خواهر و برادر ابوینی ( از پدر و مادر یکی ) یا ابی ( از پدر یکی ) نیز باشد، در این فرض سهم شما از اموال متوفی یک ششم می باشد که اگر شما دارای خواهر و برادران دیگری نیز باشید که با متوفی از طریق مادر خواهر و برادر هستید ( امی ) یک سوم کل اموال متوفی به شماها تعلق میگیرد که به مساوات میان خواهران و برادران امی تقسیم می گردد. در هرکدام از فروض مابقی سهم الارث متعلق به سایر برادران و خواهران ابی یا ابوینی میباشد.
در خصوص سوال درباره تقسیم ارث مادر نیز باید گفت که اگر برادر شما پیش از مادر فوت نموده، در اینجا برادر ارثی از اموال مادر نخواهد داشت، اما اگر پس از مادر فوت کرده، ار اموال مادر ارث می برد و پس از فوت خود برادر به طریقی که در بالا بدان اشاره نمودیم، ارث تقسیم خواهد شد.
سلام ایا برادر یا برادر زاده ارث میبرد در صورتکه کاکا یک دختر دارد
با سلام
منظور از ” کاکا ” روشن نیست! اگر منظور متوفی است که دارای یک فرزند دختر میباشد، در اینجا برادر و برادرزاده ارث نبرده و محروم از ارث بری میباشند.
با سلام و احترام
چنانچه شخصی فوت کند اما تنها اولادش که پسر هم بوده قبل از خودش فوت کرده باشد و همسر پسر نیز از او طلاق گرفته باشداما دارای یک فرزند باشد یعنی نوه فرد متوفی باشد، از آن شخص ارث میبرد؟
چون این شخص دو خواهر در قید حیات دارد
با سلام و احترام
اگر منظور از دوخواهر، خواهران پدربزرگ هستند در این صورت این دو خواهر ارث نمی برند و تمام ارث به نوه می رسد. اما اگر منظور از دو خواهر، دو فرزند پدربزرگ ( خواهران پدر یا همان عمه های نوه ) هستند، در اینجا نوه ارث نمی برد.
موفق باشید
عرض سلام و سپاس،
اگر متوفی مردی باشد که فرزندی نداشته و تنها همسر او هنوز در قید حیات است و همچنین ایشان یک برادر و خواهر ابوینی و یک برادر ابی دارد، و از طرفی کل مسائل مربوط به مخارج و نحوه تقسیم ارث خود را به وصی تام الاختیار خود سپرده باشد، آیا تقسیم سهم وراث ناشی از فروش یک قطعه زمین (بدون اعیان) می تواند به صورت ذیل باشد؛
… یک سوم مال او بنا به وصیت کلی و تشخیص و تصمیم وصی خرج عام المنفعه
… از الباقی ارث مانده؛
– یک چهارم به همسر
– و الباقی به نسب دو به یک بین برادر و خواهر ابوینی (و به برادر ابی سهمی تعلق نمی گیرد، چراکه برادر و خواهر ابوینی وجود دارند)
ممنون از لطف و راهنمایی تان
با سلام
صحیح است.
باسلام
اگر متوفی که مرد است و پدر . مادر . زن و بچه نداشته باشد و دو خواهر در قید حیات و سه خواهر فوت شده داشته باشد آیا ارث به فقط به خواهران در قید حیات خواهد رسید و یا شامل خواهرزاده های متوفی ایشان هم خواهد شد؟
با سلام
افرادی از متوفی ارث خواهند برد که در زمان فوت وی، زنده باشند؛ بنابراین در این فرض، تنها خواهران در قید حیات ارث خواهند برد.