وکیل ارث > پرسش و پاسخ حقوقی > تقسیم ناعادلانه ارث توسط پدر
تقسیم ناعادلانه ارث توسط پدر
در این مقاله سعیداریم تا به تقسیم ناعادلانه ارث توسط پدر بپردازیم. درهمین ابتدا باید اشارهکنیم که براساس ماده867 از قانون مدنی “ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحققپیدامیکند.”
منظور از این ماده آناست که تا زمانی که فرد فوتنکرده، ارث تحققنمییابد. بهعبارتدیگر وقوع مرگ است که باعث پیدایش موضوع ارث میشود. البته این نکته را نیز بایدگفت که آنچه که به آن ارثتعلقمیگیرد، اصطلاحا ماترک یا ارثیه است که مجموعهای از داراییهای منفی و مثبت فرد متوفی میباشد. منظور از دارایی مثبت اندوختهها و اموال منقول و غیرمنقول و طلبهای فرد است.
منظوراز داراییهای منفی دیون یا اصطلاحا بدهکاریهای وی میباشد، که از کسر دارایی منفی از دارای مثبت، چنانچه مبلغی باقیبماند، میتواند بین وراث تقسیمگردد.
ارث به چه کسانی تعلقمیگیرد؟
آن دسته از افرادی که به عنوان وراث یا ورثه شناختهمیشوند، بهطورکلی در دو دسته قرارمیگیرند. دسته اول آنهایی هستند که دارای رابطه نسبی با متوفی میباشند، مانند پدر و مادر و فرزندان، و دسته دیگر نیز آنهایی هستند که دارای رابطه سببی با متوفی میباشند، مانند زن یا شوهر.
دراینرابطه ماده862 قانون مدنی میگوید: “اشخاصیکه به موجب نسب ارثمیبرند سه طبقهاند: 1- پدر و مادر و اولاد و اولاد اولاد 2- اجداد و برادر و خواهر و اولاد آنها 3- اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آنها.” همچنین ارثبردن بهموجب رابطه سببی نیز در ماده864 قانون مدنی بیانشدهاست.
پرسش و پاسخ تقسیم ناعادلانه ارث
اگر در مورد تقسیم ناعادلانه ارث سوالی دارید ، میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرح کنید و جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری متخصص ارث دریافت کنید.
روش تقسیم ارث طبق قانون
پس همانگونه که متوجه شدیم، در زمان حیات و زندهبودن فرد موضوع ارث مطرحنیست و تنها امکان اقدام برروی اموال، آن هم از سوی مالک آن امکانپذیر خواهدبود.
تیتر عنوان مقاله را با مثالی توضیحمیدهیم؛ فرضکنید شخص الف پدر خانواده است. در این خانواده دارای دو فرزند دختر، یک پسر و یک همسر – ناشی از ازدواج دائم، چراکه بهموجب قانون زن و مرد در ازدواج موقت از یکدیگر ارثنمیبرند. – میباشد.
اموالی که الف دارد نیز تنها یک آپارتمان مسکونی معادل 4میلیارد تومان است. چنانچه الف فوتنماید، سهم زن از این آپارتمان بهمیزان یکهشتم از قیمت آن خواهدبود – جهت آشنایی از میزان سهمالارث زن از مرد به مقاله سهمالارث زن از اموال غیرمنقول و همچنین نحوهمحاسبه سهمارث زن از شوهر رجوعنمائید- که مبلغی معادل 500میلیون تومان میگردد. 3میلیارد و 500میلیون دیگر نیز بهنسبت دوبهیک میان پسر و دختران تقسیممیگردد.
تقسیم ارث قبل از فوت توسط پدر
حال فرضکنید در همین مثال ب پسر خانواده است و بنا بهدلایلی الف احتمالمیدهد که پس از فوت خود، مشکلاتی مالی برای خانواده ایجادنماید و بههمینخاطر تصمیممیگیرد قبل از فوت نسبتبه تقسیم و جداسازی اموال خود اقدامنماید تا از بروز اختلافات خانوادگی احتمالی در زمان پس از فوت خود جلوگیرینماید.
مثلا همان آپارتمان را در نظربگیرید که بهموجب عقود مختلف به نام همسر و دو دختر خود مینماید. یا به هرکدام سهم مساوی اختصاص میدهد. در اینجا ب مالی که قرار بود در آینده بهدستآورد؛ را ازدستمیدهد اما بههیچوجه حق اعتراض و یا طرح دعاوی علیه الف را نخواهدداشت؛ چرا که همانگونه که گفتیم موضوع ارث زمانی بهوجودمیآید که فرد فوتنماید.
درحالیکه در مثال ما الف در زمان حیات خود اقدام به تقسیمکردهاست – هرچند ناعادلانه – و در آن زمان مالک اموال خود بوده و هرگونه دخل و تصرفی که میخواسته را میتوانسته در اموال خود نماید. حتی میتوانست آن را وقف یا حتی بهنفع اشخاص ثالث و غریبه وصیتنماید.
البته این موضوع را نیز باید بیانکرد که چنانچه فرد متوفی در زمان حیات خود برای کل اموالش بهنفع یکی از وراث یا اشخاص دیگر وصیتنماید، این وصیت تا میزان یکسوم آن درست و نافذ است و بهمیزان دوسوم آن غیرنافذ بوده و منوطبه تایید سایر ورثه است. اگر آنان تاییدکنند، وصیت اجرامیشود و اگر تایید یا اصطلاحا تنفیذ نکنند وصیت نسبت به مازاد یکسوم باطلمیگردد و دوسوم باقیمانده میان وراث تقسیممیگردد.
تقسیم ناعادلانه ارث
پس همانگونه که گفته شد، هرگونه اقدام فرد در زمان حیات و زندگی بر روی اموال خود، حق او بوده و وراث احتمالی آینده در این میان نمیتوانند نسبتبه تصمیم وی اعتراضی نمایند. در پایان چنانچه درباره موضوع این مقاله یا سایر موضوعات، سوالی برای شما ایجاد شد، میتوانید در قسمت دیدگاههای همین صفحه آن را بیانکنید و در اسرعوقت توسط وکلای پایهیک دادگستری، پاسخ خود را دریافتنمایید.
سایر مطالب مرتبط با ارث
مخاطبان سوالات زیر را هم در مورد ارث از ما پرسیده اند و ما به آنها پاسخ داده ایم.
خواندن آنها احتمالا برای شما هم مفید خواهد بود.
وکیل تقسیم ناعادلانه ارث
سلام. من جهانگیر نیازی هستم. موسس گروه وکلای دادگو. این مطلب رو با توجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم. برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه تقسیم ناعادلانه ارث توسط پدر میتونین به راحتی از طریق دکمه زیر با من در تماس باشید.
4 Comments
سلامماششبرادرهستیمودوخواهرپدرمارثخودشبیندوبرادرمدادهوسهبرادرمفوتشدهوبهمنهیچیندادندمنمیتوانمارثخودرابکیرم
با سلام
باید توجه داشته باشید که افراد در زمان حیات، مالک اموال خود میباشند و و هرگونه دخل و تصرف و نقل و انتقال توسط آنها مجاز به شمار آمده و مورد حمایت قانون میباشد؛ و صرفا پس از فوت است که اموال بین ورثه تقسیم میگردد، به عبارتی دیگر موضوع ارث زمانی پیش می آید که فرد فوت کند، اموالی داشته باشد و این اموال را قبل از فوت منتقل نکرده باشد. بنابراین اگر پدر شما در زمان حیات، اموال خود را به سایر برادران شما داده است،، امکانی جهت بازپس گیری اموال نخواهید داشت.
سلام.پدربزرگ من درزمان حیات خودش نصف اموالش را به سه پسر بزرگ داده ونصف دیگر ان بعد ازفوت به سه پسردیگر تقسیم شده ووصیت کرده سه پسرکوچکتر پولی به دوخواهرشان بدهند.اماخواهران قبول نکردند حالا بعداز سی سال خواهران تقاضای ارث از همه برادران کردند این ادعا قانونی است؟
با سلام،
اقدام پدربزرگ در زمان حیات، اقدام در خصوص اموال خود بوده و نمیتوان در این خصوص اقدامی به عمل آورد؛ به عبارتی دیگر به دادن نصف اموال به سه پسر در زمان حیات، ایرادی وارد نیست. اینکه پس از فوت، نصف اموال باقی مانده بین سه پسر دیگر تقسیم شده و خواهران و سه پسر بزرگتر چیزی از آن اموال نبرده اند، خلاف مقررات ارث بوده و میبایست نصف اموال که پس از فوت باقی مانده ، میان همه پسرها ( حتی پسرانی که قبل از فوت متوفی نصف اموال به انها داده شده ) و همه دختران و سایر وراث در صورت وجود، تقسیم شود. بنابراین بر اساس موارد گفته شده، ادعای دختران در خصوص اموال پس از فوت، قانونی است.