وکیل سفته > پرسش و پاسخ حقوقی > اجراگذاشتن سفته
اجراگذاشتن سفته
در این مطلب سعی میکنیم به طور کامل موارد مهم در مورد اجراگذاشتن سفته را مورد بررسی قرار دهیم.
اجراگذاشتن سفته چگونه است؟
سفته، در کنار چک و برات، یکی از انواع اسناد تجاری است؛ که در قوانین و مراجع قضایی کشور ما به رسمیت شناخته شده است و بستری برای ارائه خدمات مالی می باشد.
سفته چیست؟
ماده 307 قانون تجارت مصوب مجلس شورای اسلامی :
سفته سندی است که بهموجب آن امضاکننده، تعهد میکند تا مبلغی در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین یا بهحوالهکرد آن شخص کارسازی نماید.
با توجه به تعریفی که این ماده ارائه کرده است، زمان مطالبه سفته میتواند در تاریخ مشخص، یا به صورت عندالمطالبه باشد.
دارنده سفته کیست؟
دارنده سفته ممکن است شخص مشخصی باشد؛ یا سفته بهصورت حامل صادر شود؛ یا سفته بهحوالهکرد آن شخص باشد.
حوالهکرد یعنی شخصی که در حال حاضر دارنده سفته میباشد بتواند آنرا به دیگری منتقل کند.
زمان مطالبه وجه سفته چیست؟
تاریخ صدور سفته، ملاک تعیین زمان مطالبه وجه سفته نیست؛ بلکه در صورتیکه تاریخ سفته معین شده باشد، تاریخ مذکور ملاک عمل خواهد بود.
بهاجراگذاشتن سفته عندالمطالبه
در سفته عندالمطالبه، هرزمان که دارنده سفته، وجه آنرا مطالبه کند، صادرکننده سفته، موظف است تا آنرا پرداخت نماید.
روش اجراگذاشتن سفته چیست؟
واخواست سفته چگونه است؟
درصورتیکه دارنده ظرف 10 روز از تاریخ معین شده وجه سفته را مطالبه نکند، از امتیازات مربوط به اسناد تجاری (که قانونگذار تعیین نموده) محروم خواهد شد.
این امتیازات شامل صدور قرار تامین خواسته (توقیف اموال صادر کننده سفته) بدون تودیع و پرداخت خسارت احتمالی است.
دراینصورت دارنده سفته، میبایست با پرداخت مبلغی در حدود یکدهم تا یکپنجم ارزش سفته اموال متعهد سفته را توقیف نماید.
مهلت واخواست سفته چقدر است؟
علاوهبراین، نکته حائز اهمیت دیگر این است که طبق قانون، درصورتیکه صادرکننده سفته، وجه سفته را پرداختننمود، دارنده سفته باید طی 10روز از تاریخ سررسید، سفته را واخواست کند.
یعنی به عدمپرداخت متعهد سفته طی 10روز در قالب سند واخواست اعتراضکند.
برگشتزدن سفته چگونه است؟
واخواستکردن عملی شبیه برگشتزدن چک و دریافت گواهی عدم پرداخت است با این تفاوت که برگشتزدن چک در بانک و واخواستکردن در مرجع قضایی انجام میشود.
اجراگذاشتن سریع سفته
پس از واخواست، دارنده میبایست ظرف یکسال از تاریخ سررسید سفته، علیه صادرکننده یا دیگر متعهدین، دعوای مطالبه وجه سفته طرحکند.
درغیراینصورت دیگر سفته بهعنوان یک سند تجاری محسوب نمیشود و دارنده صرفا میتواند به عنوان یک سند عادی، وجه آنرا درخواست و مطالبهکند.
در مورد اجراگذاشتن سفته سوالی دارید؟
اگر در مورد قوانین سفته سوالی دارید ، میتونید از طریق این قسمت سوال خودتون رو مطرح کنید.
پس از بررسی سوال، جواب کارشناسی توسط وکیل پایه یک دادگستری ارائه خواهدشد.
سفته تاریخ گذشته زندانی دارد؟
بر خلاف چک، سفته دارای جنبه کیفری نیست؛ یعنی در صورتی که مبلغ سفته توسط صادرکننده یا مسئول پرداخت آن، پرداخت نشود نمی توان علیه او اعلام جرم نمود.
در نتیجه تنها راهی که برای مطالبه وجه سفته به موجب قانون پیش بینی شده، مطالبه آن درقالب دادخواست و به صورت حقوقی است.
توقیف اموال در اجراگذاشتن سفته، چه مراحلی دارد؟
درحالتیکه صادرکننده یا مسئول پرداخت سفته به موجب حکم دادگاه محکوم به پرداخت وجه سفته شود، میبایست ظرف 10 روز رای دادگاه را اجرا کند.
درصورتیکه پس از 10روز از تاریخ ابلاغ رای، سفته پرداخت نشد، و صادرکننده با دارنده در مورد پرداخت به توافق نیز نرسیدند، دارنده سفته میتواند از طریق درخواست تشکیل پرونده اجرایی، اموال صادرکننده یا متعهد را از طریق واحد اجرای احکام دادگاه توقیف نماید.
پس از تشکیل پرونده اجرایی دارنده سفته، با انجام تشریفات مزایده و فروش مال توقیفشده، پول خود را برداشت خواهد کرد.
بهترین راه مطالبه وجه سفته چیست؟
قانون جلب و حبس برای اجراگذاشتن سفته چیست؟
پس از گرفتن استعلامات، درصورتیکه صادرکننده اموالی نداشته باشد، دارنده میتواند طبق ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394 تقاضای جلب و حبس صادرکننده را کند.
“اگر استیفای محکومٌ به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکومٌ علیه به تقاضای محکومٌ له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفتهشدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکومٌ له حبس میشود.
چنانچه محکومٌ علیه تا سیروز پس از ابلاغ اجراییه، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خویش را اقامهکردهباشد حبس نمیشود، مگراینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود.”
اعسار از پرداخت وجه سفته
طبق ماده قانونی ذکر شده در قسمت قبل، درصورتی صادرکننده به دلیل عدم توانایی در پرداخت، دادخواست اعسار از محکومبه را طرحکند تا زمان رسیدگی و صدور حکم اعسار حبس نخواهد شد.
صدور سفته بلامحل جرم است؟
بنابراین بهعنوان نتیجهگیری باید گفت؛ در سفته، برخلاف چک، جرمی تحت عنوان صدور سفته بلامحل وجود ندارد و در نتیجه مجازات حبسی هم وجود ندارد.
بر طبق ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی اگر صادرکننده، وجه سفته را پرداخت نکند، و در زمان مقرر نیز دادخواست اعسار ندهد، تا زمان پرداخت بدهی و یا حصول توافق با دارنده سفته، محکوم به حبس خواهدشد.
از وکیل متخصص مشاوره بگیرید
سایر مطالب مرتبط با سفته
مخاطبان سوالات زیر را هم در مورد سفته از ما پرسیدهاند و ما به آنها پاسخ دادهایم.
خواندن آنها احتمالا برای شما هم مفید خواهدبود.
سفته ضمانت حسن انجامکار
وکیل سفته > پرسش و پاسخ حقوقی > سفته ضمانت حسن انجامکارسفته ضمانت حسن انجامکارامروزه بسیاری از بانک ها، فروشندگان و کارفرمایان بابت حسن انجام تعهدات قراردادی از مشتریان و کارگران خود سفته ای تحت عنوان سفته ضمانت حسن انجامکار دریافت می کنند. فلسفه گرفتن این...
وکیل برای اجراگذاشتن سفته
سلام. من احسان حیدری هستم. وکیل پایه یک دادگستری. این مطلب رو باتوجه به سوالات مکرر شما مخاطبان عزیز برای راهنمایی شما نوشتم.
شما میتونید برای دریافت راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی در زمینه اجراگذاشتن سفته به راحتی از طریق دکمه زیر با من درتماسباشید.
0 Comments