به موجب قوانین و مقررات مختلف، مهریه جزء اصلی ترین حقوق مالی زن می باشد. مهریه می بایست دارای مالیت باشد، به این معنا که ارزش اقتصادی داشته و بتواند مورد معامله و داد و ستد قرار گیرد. پس از عقد، مهریه در مالکیت زن قرار می گیرد و پس از انجام رابطه زناشویی می تواند هر تصرفی را که بخواهد در آن بنماید. مهریه به طور کلی، به دو نوع عندالمطالبه و عند الاستطاعه تقسیم می شود. اصل بر این است که مهریه عندالمطالبه است و برای عندالاستطاعه بودن، باید توافق و شرطی وجود داشته باشد. مهریه برخلاف موضوعاتی مانند نفقه، اجرت المثل ایام زوجیت و… در هر حال حق زن است و انجام یک سری از اقدامات از جانب زن مانع از عدم امکان دریافت و مطالبه مهریه توسط وی نمی شود.
مهریه از آنجایی که بر مبنای سند ازدواج مطالبه می شود و این سند، جزء اسناد رسمی لازم الاجرا شناخته شده است، به راحتی قابل مطالبه است. این امر نیازمند درخواست صدور اجرائیه از طرف دفتر ازدواجی است که عقد نکاح در آن به ثبت رسیده است. پیرو این موضوع، در ادارات اجرای ثبت اسناد رسمی اجرائیه صادر و امکان توقیف اموال و ممنوع الخروجی، جلب و سایر اقداماتی از این قبیل برای زن فراهم می گردد. این نکته را نیز باید در نظر داشت که مطالبق با ماده 22 از قانون حمایت خانواده امکان جلب مرد برای بیش از 110 عدد سکه وجود ندارد، اما برای مهریه تا 110 عدد سکه می توان درخواست جلب مرد را نمود که البته در مواقعی نیز این امکان برای زن وجود نخواهد داشت.
با توجه به اهمیتی که قانون برای مهریه زن در نظر گرفته و امتیازاتی که برای آن قائل شده است، مهریه حتی پس از فوت شوهر نیز از ورثه وی قابل مطالبه است. همچنین در صورت فوت زن، وراث وی می توانند از شوهر او، مهریه را مطالبه نمایند.
از وکیل متخصص مهریه مشاوره بگیرید
عدم پرداخت مهریه از جانب مرد، برخلاف آنچه که در نفقه وجود دارد، موجب امکان درخواست طلاق از طرف زن نخواهد بود. اما می توان مرد را ملزم به پرداخت آن نمود. این نکته را نیز باید دانست، در صورتیکه طلاق قبل از انجام رابطه زناشویی واقع شود، زن مستحق نیمی از مهریه خواهد بود. در زمان طلاق نیز با توجه به اینکه طلاق توافقی باشد یا به درخواست زن یا از طرف مرد، موضوع مهریه و پرداخت آن متفاوت خواهد بود. به طور کلی در زمان طلاق می بایست پرداخت یا عدم پرداخت مهریه تعیین تکلیف شده و در حکم دادگاه قید گردد.
گاهی در ضمن عقد نکاح برای پرداخت مهریه ضامنی قرار داده می شود، به این معنی که شخصی ضامن مرد می شود که در صورت عدم پرداخت مهریه از جانب وی، ضامن مکلف به پرداخت خواهد بود و اجرائیه علیه او صادر خواهد شد.
شرایط ضمانت مهریه را از وکیل متخصص بپرسید
برخلاف عقد نکاح دائم که می تواند در ابتدای عقد میزان مهریه مشخص نباشد، در نکاح موقت – صیغه – می بایست مهریه مشخص شده باشد در غیر اینصورت، عقد موقت باطل خواهد بود.