یکی از جرم هایی که حجم زیادی از پرونده های ورودی کیفری به دادگاه ها و دادسراها را به خود اختصاص می دهد، جرم جعل می باشد. از آنجایی که این جرم دیوار اعتماد افراد جامعه را نسبت به اصالت اسناد و نوشته ها، فرو می ریزد، جرمی مهم و حائز اهمیت در بخش تعزیرات شناخته می شود. جرم جعل در قانون ما تعریف مشخصی نداشته و تنها در ماده 523 از بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، مصادیقی از آن اعلام شده است. مانند خراشیدن، تراشیدن، اضافه کردن، محو کردن و … . این جرم زمانی اتفاق می افتد که این موارد به قصد تقلب صورت بگیرد. این که آیا نسبت به سند یا نوشته ای جرم واقع شده است یا نه، موضوعی فنی و تخصصی می باشد.
مهمترین موضوع برای شاکی، در مواقعی که جرمی علیه او رخ می دهد، دلایل و اسناد و مدارکی است که وقوع جرم را اثبات می نماید. این موضوع در هر پرونده به واسطه شرایط خاص آن، متفاوت است. در مواقعی در جرم جعل، به عنوان مثال اقرار متهم وجود دارد، در مواردی دیگر نظریه کارشناسی موجود است. حتی مواقعی نیز می باشد که هیچ گونه سند و مدرکی مبنی بر وقوع جرم وجود ندارد.
این نوع از جرم جعل شاید شایع ترین و عمومی ترین مصداق از این جرم می باشد. پرونده های بسیاری وجود دارند که در آنها با توجه به جعل امضا، اموالی از شاکی برده شده است. به عنوان مثال، قرارداد خرید ملکی را تصور کنید، که شخصی به عنوان فروشنده امضای مالک زمین را جعل می نماید. این که مراحل پرونده به چه صورت است و چه امکانی برای اثبات جعلی بودن امضا وجود دارد، علاوه بر اینکه در بعضی قوانین و مقررات به آن پرداخته شده، امری فنی و تخصصی می باشد.
تنظیم شکایت علیه جعل امضا
اسناد در قانون به دو صورت اسناد رسمی و اسناد عادی تنظیم می شوند. اسناد رسمی اسنادی هستند که توسط مامورین رسمی، در حدود وظایف و صلاحیت های آنها تنظیم شده است و در مقابل اسنادی که این شرط ها را نداشته باشند اسناد عادی شناخته می شوند.
- جعل گذر نامه : چون گذر نامه توسط مسئولین دولتی وحکومتی تنظیم و صادر می شوند، جعل در آنها، جعل در اسناد رسمی می باشد.
- جعل شناسنامه: شناسنامه سندی است که توسط اداره ثبت احوال صادر می شود، پس جعل در آن، جعل در اسناد رسمی است.
- جعل جواز کسب: نمونه ای دیگر که جعل آن، جعل سند رسمی است، جعل جواز کسب می باشد.
- جعل رای مراجع قضایی: آرای قضایی از آنجا که دارای ضمانت اجرا می باشند و همچنین سند رسمی محسوب می شوند، بنابراین جعل آن نیز، از جمله جعل سند رسمی می باشد.
مجازات جعل اسناد رسمی که در مواد 532 تا 534 از بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مشخص شده است، متغیر و بین 6 ماه تا 5 سال حبس به همراه جزای نقدی و مجازات های اداری می باشد. البته در برخی موارد جعل مواردی مانند جعل اسکناس یا چک های صادر شده توسط بانکها تا 20 سال حبس خواهد داشت.
در مورد جعل اسناد رسمی خود شکایت تنظیم کنید
جعل در اسناد عادی (مانند قرارداد، قولنامه، اجاره نامه عادی، مبایعه نامه، رسید دریافت وجه، وصیت نامه غیر رسمی و…) در ماده 536 از بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی آمده است که مجازات آن سه ماه تا یک سال حبس می باشد.
در پایان باید توجه داشت که موارد گفته شده در خصوص جعل در اسناد و نوشته ها بوده است. مواردی نیز وجود دارند که جعل در آنها امکان پذیر است. مانند جعل مهر، علامت، عکسبرداری از کارت شناسایی، جعل گواهی پزشکی و …
مشاوره با وکیل متخصص برای شکایت علیه جعل اسناد عادی
یکی از مواردی که در جرم جعل بسیار شایع می باشد، استفاده از سند جعلی است. سند جعلی یعنی سند یا نوشته ای که جعل شده است. همچنین یکی از اسنادی که بسیار مورد جعل قرار می گیرند، چکها هستند. به عنوان مثال وقتی چکی در وجه حسن احمدی صادر می شود و با اضافه کردن حرف ” ی ” به حسین احمدی تغییر پیدا می کند، در صورتیکه به قصد تقلب صورت گرفته باشد، جرم جعل واقع می شود. اما در مواردی نیز جرم جعل با کلاهبرداری همراه می شود. به عنوان مثال امضای چکی توسط شخصی غیر از صاحب حساب جعل می شود، و با صحنه سازی و گفتن این امر که دارای شهرت کسبی و دارای اعتبار در بازار می باشد، فروشنده فریب او را خورده به وی اعتماد می کند و به استناد آن چک کالایی را از فروشنده خریداری میکند. در این مثال می توان گفت، جرم جعل، استفاده از سند مجعول و کلاهبرداری اتفاق افتاده است.
تنظیم شکایت علیه استفاده از سند مجعول