جرم کلاهبرداری جرمی مالی است که یا به صورت اینترنتی و رایانه ای ( فیشینگ ) صورت می گیرد یا به صورت ساده و کلاسیک. این جرم را جرم یقه سفیدها تعریف می کنند، و این تعریف بدین خاطر است که، پشت جرم کلاهبرداری ای که به وقوع می پیوندد، طرح و برنامه وجود داشته است. یعنی مجرم یا مجرمین نقشه ای طراحی می نمایند تا به وسیله آن مال زیان دیدگان را ببرند.
با توجه به آسیبی که این نوع جرم به سرمایه اعتمادی جامعه وارد می کند، قانونگذار مجازات به نسبت سنگینی نیز برای آن تعیین نمود است.

یکی از جرائمی که ممکن است بسیار شنیده باشید، جرم فروش مال غیر است، که البته این عنوان مجرمانه به صورت عرفی رایج می باشد. عنوان صحیح این جرم عبارت است از انتقال مال غیر و در ماده 1 قانون راجع به انتقال مال غیر به آن پرداخته شده است. نکته مهم در باره این جرم آن است که، وقوع آن هم نسبت به فروش و هم اجاره مال غیر و به طور کلی انتقال بدون مجوز قانونی امکان پذیر است، همچنین این جرم هم در اموال غیر منقول ( مثل خانه و باغ ) و هم در اموال منقول ( مثل ماشین و موبایل ) امکان واقع شدن دارد. این جرم در اموال مشاع نیز با شرایطی می تواند جاری باشد. در این جرم برای انتقال گیرنده ( کسی که مال به او فرخته یا اجاره داده شده است ) نیز مجازات تعیین شده است. مجازات  کسی که اقدام به ارتکاب این جرم می نماید، همان مجازات کلاهبردار می باشد.

مشاوره در خصوص جرم فروش یا اجاره مال غیر

مهمترین موضوع برای شاکی، در مواقعی که جرمی علیه او رخ می دهد، دلایل و اسناد و مدارکی است که وقوع جرم را اثبات می نماید. این موضوع در هر پرونده به واسطه شرایط خاص آن، متفاوت است. به عنوان مثال در پرونده ای رسید بانکی موجود است. درپرونده ای اقرار متهم بر ارتکاب جرم وجود دارد. حتی مواقعی نیز می باشد که هیچ گونه سند و مدرکی مبنی بر وقوع جرم وجود ندارد. یکی از مواردی که برای اثبات جرم کاربرد دارد، شهادت است. برای اثبات جرم کلاهبرداری مانند بسیاری دیگر از جرائم شهادت دو مرد کافی است. البته شهادت نیازمند شرایطی می باشد و می بایست موجب اقناع مقام رسیدگی کننده واقع شود.

جرم و مجازات کلاهبرداری در ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری تعریف و تعیین شده است. مطابق همان قانون، کلاهبرداری به صورت ساده و مشدد تعیین شده است. مجازات کلاهبرداری ساده 1 تا 7 سال حبس، رد مال و جزای نقدی به میزان مالی که اخذ کرده است، می باشد.  مجازات کلاهبرداری مشدد نیز 2 تا 10 سال حبس، رد مال، انفصال ابد از خدمت دولتی ( در شرایطی ) و جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است، می باشد. این مجازاتها به موجب قوانین جدید، قابل تعلیق اجرای مجازات نیز می باشند. سایر معافیتهای قانونی و قضایی نیز در خصوص جرم کلاهبرداری امکان پذیر است.

رسیدگی تخصصی به پرونده کلاهبرداری

اصلی ترین دلیل و انگیزه ای که شاکی اقدام به شکایت می نماید، رسیدن به مالی است که از وی کلاهبرداری شده. شاید مجازات حبس و جزای نقدی مجرم، برای شاکی به میزان رسیدن به مال خود، دارای اهمیت و اولویت نباشد. از آنجایی که فلسفه قانونگذاری باید با خواست جامعه و شاکی دارای تناسب باشد، در قانون علاوه بر سایر مجازاتها برای جرم کلاهبرداری، رد مال نیز پیش بینی شده است. منظور از رد مال این است که مالی که از شاکی برده شده و رفته، به او بازگردانده شود. این موضوع زمانی مشکل می شود که مال شاکی، به عنوان مثال تلف، مفقود، تغییر یافته یا به سرقت رفته باشد.

پیگیر اموال از دست رفته خود باشید